Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Paprika’s grillen & ontvellen doe je zo

 Wraps, broodjes, salades, pasta’s, sauzen en dips: allemaal zijn ze super lekker met gegrilde paprika’s. Maar paprika’s grillen, hoe doe je dat het best? En hoe haal je dat vervelende velletje ervan af?

Overal lees je iets anders en daarom geven wij je graag onze tips voor het grillen en ontvellen van paprika’s. Rooster ze overigens altijd in hun geheel, zodat je in één keer zoveel mogelijk schil eraf kan halen.

Grillen

Oven: verhit je oven op 225 graden of zet de grill op de hoogste stand. Laat ‘m warm worden en leg je paprika’s op een bakblik, besprenkeld met een beetje olijfolie en wat zout. Grill ze in de oven tot ze zwart beginnen te blakeren en haal ze eruit. Laat afkoelen of ga verder meteen verder met het ontvellen zoals onderaan staat beschreven.

Grillpan of barbecue: wist je dat je paprika’s ook in een grillpan kunt roosteren? Zet hiervoor je pan op een groot vuur en laat goed heet worden. Leg hier de paprika’s op en grill tot ze zwart beginnen te zien. Dit kun je overigens zonder olijfolie doen, maar ook met door van tevoren de paprika’s met olijfolie in te wrijven.

Gasfornuis: Onze favoriete (en snelste) manier is het grillen direct op het vuur. Leg hiervoor je paprika’s (voorzichtig met een tang) op een grote gaspit. Je kunt ervoor kiezen hem er bovenop te leggen (zodat hij van alle kanten wordt gegrild) of aan de zijkant tegen het vuur aan te leggen.

Met deze laatste manier kun je ervoor kiezen meerdere tegelijk te grillen, en geef je de voorkeur aan de eerste? Let dan op dat je niet je grootste gaspit gebruikt, anders bereiken de vlammen je paprika niet.

Na een paar minuutjes worden de eerste zwarte blaren zichtbaar, en zul je de paprika(‘s) moeten omdraaien. Doe dit regelmatig tot hij helemaal (of zo goed als) zwart ziet. Pas overigens wel op dat ze niet zo hevig verbranden dat het velletje grijs wordt. Dit trekt namelijk door in de paprika en is allesbehalve bevorderlijk voor de smaak.

 

Ontvellen

Veel mensen krijgen last van hun maag bij het eten van de schil van paprika’s en zelf vinden we het ook veel lekkerder zonder. En hoewel je ze prima van tevoren kunt schillen met een dunschiller, gaat het op onze manier toch een stukje makkelijker.

Bron: Flickr

De truc zit ‘m in het meteen luchtdicht afsluiten van de paprika’s. Dit kan in een kom met een vel vershoudfolie eroverheen, of in bijvoorbeeld een druk-en-sluit zakje.

Laat de paprika’s vervolgens ongeveer een kwartiertje liggen en na afloop haal je zonder enige moeite het velletje ervan af. Handig!

Bron: Flickr

Recepten

Ja, gegrilde paprika’s zijn verrukkelijk door van alles en nog veel meer. Wat dacht je van bruschetta’s met geitenkaas, door een pasta met nog meer gegrilde groenten en feta, met couscous en kikkererwten, door een geitenkaas quiche met cheddar of samen met gamba’s?

Of hou het lekker simpel en serveer de paprika’s in stukjes met wat goede olijfolie, verse kruiden als peterselie of basilicum en eventueel wat Pecorino of Parmezaan flakes.

 

Aangestoken door het grill-virus en wil je aan de slag met aubergines? Kijk dan hier voor nog meer tips!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.