Super truc: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees

Gegrilde vis: we vinden het allemaal heerlijk. Maar hoe zorg je dat die delicate vis niet blijft plakken aan je pan, grill of braadslee? Dé truc: je vis lakken met mayonaise bij het grillen. En dat werkt ook met vlees en groenten.

We schreven er al eens eerder over: vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt (een frustratie van menig hobbykok). Want vis heeft nogal eens de neiging om vast te plakken. En no way dat je dan nog een mooi filetje op een bord kunt krijgen. What to do?

vis grillen zalm

Mayonaise tegen het plakken

Met trucs als visklemmen, het rooster insmeren met olie of de vis bakken op de huidkant kun je probleemloos grillen. Maar er is nóg een geheim: mayonaise.

Als je de vis voor het grillen even insmeert met een dun laagje mayo, geef je ‘m een vettig laagje dat aanbakken voorkomt. Bovendien blijft mayonaise beter aan de vis plakken dan olie of andere vetstoffen. Even aan beide kanten lakken met een keukenkwastje en klaar ben je. De chef in onderstaande video doet het voor.

Handig voor kabeljauw of zalm, maar ook voor andere stukken vis. En wees niet bang dat de vis naar mayonaise gaat smaken: je proeft ‘m niet terug.

Eindeloos grillplezier

Nog meer goed nieuws: je kunt deze truc ook toepassen op vlees, kip, groente en zelfs tosti’s. Dus je hebt er eindeloos plezier van.

De mayonaise doet hier hetzelfde, maar zorgt er ook nog eens voor dat je gerechten een mooi bruin korstje krijgen. Anders dan bij olie, zorgen de suikers en proteïnen in mayo voor de Maillard-reactie. En dus voor een goudbruin korstje.

mayonaise bij het grillen

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Super truc: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees
Sluiten