Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: het ultieme recept voor zoete aardappelpuree

Een goed recept voor zoete aardappelpuree mag niet ontbreken in je verzameling recepten en al helemaal niet met de feestdagen. Fluweelzachte zoete aardappelpuree is namelijk het ultieme bijgerecht bij het kerstdiner. Iedereen is er dol op en… die prachtige oranje kleur is ook niet mis.

Voor het ultieme recept voor zoete aardappelpuree gingen wij te rade bij één van onze favoriete leermeesters: culinair schrijver J. Kenji López-Alt. Hij roostert de zoete aardappels eerst lange tijd in de oven (warning: trek er 2 uur voor uit) en klopt ze daarna luchtig met beurre noisette en maple syrup. Om je vingers bij af te likken, of in ieder geval de kom…

Zoete aardappelpuree met tijm

Het ultieme recept voor zoete aardappelpuree

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Zet twee bakplaten klaar. Scheur twee keer een groot vel aluminiumfolie af en verpak de zoete aardappels in twee delen in het folie. In elk pakketje mogen ook 3 takjes tijm. De folie hoeft niet strak te zitten, als het maar wel goed dicht zit. Dan blijven de sappen uit de zoete aardappels in het pakketje.

Rooster de zoete aardappels een tijdje in de voorverwarmde oven tot ze lekker zacht zijn. Bij ons duurde dat 2 uur.

Laat ze afkoelen tot je ze kunt aanraken en pel ze daarna (je zult zien: dat gaat super makkelijk na het roosteren!). Doe de zoete aardappels in de kom van een staande mixer (of een andere kom).

Maak nu de beurre noisette: laat de boter smelten in een pannetje op medium vuur. Blijf het pannetje ronddraaien, net zolang tot de boter bruist en je daarna bruine stipjes ziet ontstaan in de boter. Laat nog een beetje kleuren tot de boter een goudbruine kleur heeft en giet de boter dan vlug over in een kommetje. Doe daar de maple syrup bij en de blaadjes van de takjes tijm, die je van de takjes afritst.

Giet de bruine boter bij de zoete aardappelen en mix met de garde in een staande mixer (of met een handmixer) zo’n 2 minuten, tot je een zijdezachte, luchtige zoete aardappelpuree hebt. Maak af met wat zout.

Meer over aardappelpuree:

Zoete aardappelpuree recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Serious Eats