Redactie
Redactie Inspiratie 14 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Culinaire trend: hot stone cooking

In Amerika is het al lange tijd onwijs populair en onlangs kwamen we het ook bij De Librije*** tegen: hot stone cooking, oftewel koken op een hete steen. En dan niet met een warmte-element zoals we dat kennen van de steengrill, maar met een loeihete lavasteen verwarmd in de oven.

Zo gaat het in zijn werk: een speciale kookplaat gemaakt van lavasteen wordt eerst verwarmd in de oven tot de gewenste temperatuur. Dat kan tot wel 400 graden zijn. Vervolgens wordt de plaat uit de oven gehaald en op een hittebestendig oppervlak gelegd. De steen blijft nu voor lange tijd heet genoeg voor de bereiding van vlees, groenten of vis.

Voor vergelijkbare kookmethoden worden ook wel platen van keramiek of zout gebruikt.

De Librije***

Bij De Librije*** kwamen we de hot stone ook tegen. Daar maken ze gebruik van een steen van rond de 140 graden waar ze dry aged runvlees op bereiden. Vanwege deze relatief lage temperatuur wordt het vlees niet gebakken, maar smelt het vet langzaam weg. Naast dat het er natuurlijk fantastisch uitziet, is de smaak subliem.

In onderstaande video zie je (vanaf 4:35) hoe het er in De Librije aan toegaat, waar het vlees aan tafel op hot stones wordt bereid.

Zelf aan de slag

Als je je gasten wil verrassen met een bijzondere culinaire ervaring, dan is hot stone cooking iets om uit te proberen. In Nederland zijn de speciale stenen en kits moeilijk te krijgen. Wel kan je ze bestellen bij Steakstones in Engeland.

Het merk heeft álles op het gebied van hot stone cooking: van accessoires tot complete kits van verschillende materialen. Een starterspakket heb je al vanaf €68,12.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.