Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Inspiratie 19 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat is witte balsamico-azijn precies? En waarin verschilt ‘ie van gewone balsamico?

Witte balsamico-azijn: sommige chefs zweren erbij en gebruiken het om groentegerechten en salades meer smaak te geven. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarin verschilt het van de zwarte balsamico? Behalve de kleur dan natuurlijk…

Bloemig, fruitig en een beetje zoet is hoe je witte balsamico-azijn het best omschrijft. Precies zoals een goed glas wijn, die we natuurlijk maar al te graag opdrinken. Maar wat is het nu precies?

This is definitely one of our customers’ all-time favourite products: the gorgeous white balsamic vinegar from Leonardi. Drop into our King William Rd store and taste it! #whitebalsamic #italianfood @acetaialeonardi

23 Likes, 1 Comments – Bottega Rotolo (@bottegarotolo) on Instagram: “This is definitely one of our customers’ all-time favourite products: the gorgeous white balsamic…”

Wat is witte balsamico-azijn?

Witte balsamico-azijn is eigenlijk een witte wijnazijn, waar druivenmost aan toegevoegd is. Het is een variant op de balsamico-azijn zoals je ‘m kent: de donkere, stroperige azijn die veelal over salades wordt gedaan. Witte balsamico-azijn is juist zachter van smaak.

Gewone en witte balsamico-azijn: het verschil

Net als bij gewone balsamico-azijn, begint ook de witte met een – jawel – witte druif. Maar er is wel een verschilletje. Om normale balsamico-azijn te maken, suddert de druivenmost totdat deze stroperig en gekarameliseerd wordt. Vervolgens wordt de azijn gerijpt in een aantal vaten, voor meerdere jaren. Dit draagt bij aan de smaak, kleur en het karakter van de azijn.

Bij witte balsamico-azijn wordt de most juist onder druk gekookt, om te voorkomen dat het bruin wordt. In tegenstelling tot de gewone versie, rijpt witte balsamico maar voor korte tijd. Het resultaat: een goudkleurige azijn die smaakt naar een zachtere versie van haar stroperige broertje.

サラダには、ほとんどバルサミコ酢かオリーブ・オイル。その中で最近のお気に入りは、ホワイトバルサミコ❕ なか × 2 イケてるッ。 Uso l’aceto balsamico o l’olio d’oliva per condire l’insalata. Adesso l’aceto balsamico bianco è il mio preferito. #バルサミコ酢 #acetobalsamico #オリーブオイル #oliodioliva #サラダ #insalata #ホワイトバルサミコ #balsamicobianco #4年熟成 #maturato #お気に入り #preferito #イケてる #buonissimo

143 Likes, 35 Comments – Marco (@choi_ita) on Instagram: “サラダには、ほとんどバルサミコ酢かオリーブ・オイル。その中で最近のお気に入りは、ホワイトバルサミコ❕ なか × 2 イケてるッ。 Uso l’aceto balsamico o l’olio…”

Waarom wit?

Deze balsamico-azijn heeft een mildere smaak dan de normale. Maar dat is niet de enige reden dat chefs er massaal gebruik van maken. De voornaamste reden is dat witte balsamico-azijn een (sla)saus of ander gerecht niet van kleur doet veranderen.

Als je donkere balsamico-azijn gebruikt, worden je saus en gerechten ook bruin. En eerlijk is eerlijk: dan ziet het culinaire hoogstandje dat je net op tafel hebt gezet er toch wat minder aantrekkelijk uit.

Gerechten met witte balsamico-azijn

Witte balsamico-azijn is super lekker bij salades en bij gerechten met vis of kip. Maar je kan het ook toevoegen aan vinaigrettes, bij het grillen van geroosterde groenten of voor het afblussen van een pan knapperige kippendijen.

Je scoort deze balsamico gewoon bij de supermarkt, zoals een Albert Heijn of Jumbo. Dat maakt het lekker toegankelijk om er een keer mee te experimenteren in de keuken!

prei met vinaigrette en bacon
Nancy Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.