Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 9 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Yakitori: 4 klassieke spiesjes met kip (én yakitori-saus)

In het mooie nieuwe kookboek Yakitori & Korean BBQ leert Jonas Cramby je alles over yakitori en Koreaanse barbecue. En dus ook hoe je de échte authentieke yakitori spiesjes maakt, op 4 verschillende manieren. Inclusief heerlijke saus. Tip: koop een hele kip plus nog wat extra kippenvleugeltjes voor dit recept (of pik er één variant uit).

Yakitori is er doorgaans in twee smaken: shio of tare. Shio betekent dat de kip alleen gezouten is en tare is gewoon Japans voor dipsaus.

De tare bij yakitori is een zoet-zoute barbecuesaus die samen met de krokante kip en rokerige barbecuesmaak voor een heerlijke drie-eenheid zorgt. Bij de Japanse yakitori-kraampjes wordt de tare normaalgesproken niet vervangen, maar aangevuld, zodat hij een steeds diepere smaak krijgt door de miljoenen kippenspiesen die er in de loop der jaren ingedoopt zijn.

Zo maak je de tare yakitori-saus:

Verwarm de oven voor tot de hoogste temperatuur.

Leg de botten in een ovenschaal en gril ze ongeveer 20 minuten in het midden van de oven tot ze een mooie donkere kleur krijgen.

Doe de mirin, sojasaus en sake samen met de botten in een pan. Voeg bosui, knoflook en gember toe. Breng op matig vuur aan de kook en laat sudderen tot de helft van het vocht is verdampt; dat duurt ongeveer 1 uur.

Zeef de saus in een mooie pot met goed sluitend deksel en bewaar in de koelkast. De saus blijft het hele grillseizoen goed, hoewel hij waarschijnlijk niet zo lang meegaat.

yakitori spiesjes rauw

Zo maak je de yakitori spiesjes:

Voor de negima (kippendij met bosui):

Japanse negi is moeilijk te krijgen en kun je vervangen door een dikke bosui of een dunne prei.


Been de dijen uit en snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Steek de stukken op spiesen, afgewisseld met bosui en snijd de stukken bij.

Voor de tebasaki (kippenvleugels):
Koop veel vleugels, met de twee vleugeltjes van één kip kom je niet ver.


Leg de achterkant van het middenstuk van de vleugel omhoog en snijd met een scherp schilmesje tussen de twee botten die je onder de huid voelt. Vouw het vlees vervolgens omhoog, zodat alle huid aan dezelfde kant komt, en je krijgt twee perfecte stukken aan weerszijden van het bot. Serveer met togarashi.

Voor de kawa (krokante huid):
Let goed op bij het grillen van kawa; door het vet vlamt het vuur op en gaat het tekeer.


Snijd de rauwe kippenhuid in repen van 1 cm breed. Kook ze 1 minuut in een pan met water en laat ze op papier uitlekken. Als de repen huid droog zijn, prik je ze zigzag op een spies en snijd je ze met een scherp mes tot perfecte rechthoeken.

Voor de toriniku (kippenborst):
Serveer toriniku altijd als eerste, gewoon om de gasten voor te bereiden op wat komen gaat.


Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 x 2 cm en steek ze op spiesen. Snijd de stukken bij zodat ze even groot zijn. Gril toriniku nooit te lang; het vlees moet vanbinnen sappig zijn. Serveer met wat wasabi.

yakitori spiesjes recept

Yakitori & Korean BBQ van Jonas Cramby ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 19,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.