Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 17 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gegrilde prei met bruine boter en hazelnoten

Weet je niet welke groente je op tafel moet zetten vanavond? Kies dan voor deze makkelijke bereiding van gegrilde prei met bruine boter en hazelnoten. Al-tijd lekker.

De prei is inmiddels – gelukkig – van haar suffe imago af. Sterker nog, prei is nu hartstikke hip. Bij de coolste restaurants staat er vrijwel altijd wel een gerecht met deze veelzijdige groente op de kaart. Geblakerd, op een spies en zelfs in een terrine zoals bij Cafe Beurre, die overigens sinds de opening van het restaurant niet van de kaart is gehaald.

Prei is dé groente om mee te kokkerellen, en daar staan we als foodies helemaal achter. Inmiddels hebben we een waslijst aan recepten met prei en daarvan is de gegrilde prei die je hier ziet misschien wel een van de makkelijkste.

We maken deze gegrilde prei graag doordeweeks, samen met een saus van bruine boter en geroosterde hazelnoten. Het is trouwens echt zo makkelijk als het klinkt, want meer dan 5 ingrediënten heb je niet nodig voor dit bijgerecht. Een gevalletje relaxed koken dus.

Trend: geblakerde prei (en zo maak je het thuis)

Gegrilde prei met bruine boter en hazelnoten
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Recept voor gegrilde prei met bruine boter en hazelnoten

  1. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur.
  2. Maak de preien goed schoon en halveer ze. Smeer vervolgens ook de preien in met een beetje olie, zodat de gegrilde prei mooi geblakerd wordt. Voeg toe aan de pan en grill aan beide kanten tot ze gaar en mooi geblakerd zijn.
  3. Maak ondertussen de bruine boter. Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur. Houd het goed in de gaten, omdat de boter snel kan verbranden. De bruine boter is klaar zodra ‘ie nootachtig ruikt en bruin van kleur is. Giet de bruine boter in een mengkom en voeg de azijn, mosterd en tijm toe. Roer de saus goed en zet opzij.
  4. Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge pan.
  5. Leg de gegrilde prei op een groot bord. Giet de bruine botersaus eroverheen en bestrooi met de geroosterde hazelnoten. Maak af met grove zeezoutvlokken en serveer.

Nog meer bijgerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.