Wintersalade met zoete ui, hazelnoten en barolodressing van Jamie Oliver

Koud hè? Gelukkig helpt Jamie Oliver je de koude maanden door met het lekkerste eten. Bijvoorbeeld met dit recept voor een heerlijke wintersalade met zoete ui, hazelnoten en barolodressing. Het recept komt uit zijn laatste boek Jamie Kookt Italië (cadeautip!).

Jamie: “Het wennen aan verschillende bittere blaadjes is belangrijk voor de ontwikkeling van je smaakpapillen en het verkennen van nieuwe smaakdimensies. Bitter hoeft niet altijd negatief te zijn, zoals hier in combinatie met zoete uien, zure azijn en krokante nootjes.”

Wintersalade van Jamie Oliver

Wintersalade – zoete ui uit de oven, gestampte hazelnoten & barolodressing

Verwarm de oven voor op 240 °C. Leg de ongepelde uien in een schaal waar ze strak in passen en bak ze 1 uur in de oven, of tot ze zacht en licht ge­schroeid zijn.

Snijd na 30 minuten de bol knoflook doormidden en leg beide helften bij de uien in de schaal. Hussel de takjes tijm en de hazelnoten in een beetje olijfolie door elkaar en verdeel dit 5 minuten voor het einde van de baktijd over de uien. Haal de schaal uit de oven en laat de boel afkoelen.

Was de bittere blaadjes sla en trek ze los (ik neem hier altijd ruim de tijd voor en prepareer  elk blaadje afhankelijk van de grootte – grotere exemplaren scheur ik in stukjes en kleinere laat ik heel).

Wintersalade dressing

Knijp voor de dressing boven een kom de geroosterde tenen knoflook uit hun jasje en prak ze fijn. Meng de mosterd en een snufje zeezout erdoor, voeg al kloppend 6 eetlepels extra vergine olijfolie toe en giet vervolgens, al kloppend, de barolo en azijn erbij.

Knijp de zoete uien uit hun krokante jasjes in een serveerkom en trek ze een beetje uit elkaar. Bestrooi met een snuf peper en zout en sprenkel de dressing erover. Verdeel de bittere blaadjes erover en hussel de boel met je vingers voorzichtig door elkaar. Stamp de hazelnoten redelijk fijn in een vijzel en strooi ze over de salade.

Calorieën: 306 kcal, vet:24 g, verz. vet: 2,8 g, eiwit:5,3 g, koolhyd.: 18,4 g, suiker: 11,5 g, zout: 0,8 g, vezels: 5,3 g

Jamie Kookt Italië

Jamie Kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken ligt nú in de digitale boekhandel voor € 29,99 euro

Meer lekkere recepten van Jamie Oliver:

Voor 6 tot 12 personen:

  • 6 rode uien
  • 1 bol knoflook
  • ½ bos verse tijm (15 gram)
  • 100 gram blanke hazelnoten olijfolie
  • 600 gram gemengde bittere sla, zoals witlof, radicchio, Castelfranco, Treviso of paardenbloem

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • Extra vergine olijfolie
  • 50 ml barolo (rode wijn)
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
Reageer op artikel:
Wintersalade met zoete ui, hazelnoten en barolodressing van Jamie Oliver
Sluiten