Culy
Culy Inspiratie 27 juli 2014

Garnalen marineren: 3 x anders

Heerlijk, gemarineerde garnalen aan een spies op de barbecue, uit de oven of gewoon lekker gebakken in de koekenpan. Maar wat zijn nu lekkere marinades voor deze zeedieren?

Wat voor soort garnalen?

Allereerst: welke soort garnalen gebruik je? Hollandse garnaaltjes zijn veel te klein, en passen beter in een salade of garnalencocktail.

Liever gebruik je wat grotere exemplaren, bijvoorbeeld jumbo-garnalen, ook wel reuzen-garnalen genoemd. Of ga voor de tijgergarnaal, ook wel gamba genoemd. Niet te verwarren met een scampo (‘scampi’ is het meervoud), dat zijn kreeftachtigen (net als langoustines), terwijl gamba’s garnalen zijn.

Wij gebruiken eigenlijk altijd de zogenaamde cocktailgarnalen, die een prima formaat hapje vormen. Deze zijn vaak gepeld, maar met het staartje er nog aan.

Hoe lang marineren?

Marineer de garnalen het liefst minimaal 30 minuten, maar een paar uur mag ook. Het handigste is om de marinade in een plastic druk & sluitzakje te doen, de garnalen erbij, dichtdoen en even husselen. Daarna kan de zak zo de koelkast in.

Garnalen spiesjes stock

Marinade #1: op klassieke wijze

Maak een marinade van olijfolie, verse fijngesneden peterselie, citroensap, fijngesneden knoflook, een beetje tomatenpuree, oregano, zout en zwarte peper. Houd ook wat peterselie achter voor de garnering op het bord.

Marinade #2: spicy Thaise saus

Meng voor deze marinade limoensap, vissaus, zoute sojasaus, ketjap, fijngesneden knoflook, bruine suiker en (hete of milde) currypasta. Serveer de garnalen later met extra partjes limoen.

Marinade #3: tropisch lekker

Een hele bijzondere marinade! Deze maak je door donkere rum, olijfolie, kerriepoeder, wat cayennepeper, zeezout, koriander en limoensap te mengen. Lekker is om de gemarineerde garnalen later aan een prikker te steken met rode paprika en mais.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Garnalen marineren: 3 x anders
Sluiten