Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

9 x snacks van toprestaurants die zich nu op heerlijke happen hebben gestort

Januari mag dan de maand zijn waarin veel mensen gaan detoxen, zich storten op gezonde recepten en meedoen aan dry january; het is wat ons betreft ook de maand van het comfort food. Want het moet wel leuk blijven. En wat is er nu troostender dan een goede snack?  Wij selecteerden 7 x snacks van toprestaurants  waar je meteen je tanden in wilt zetten.

9 x snacks van toprestaurants

Misschien was het René Redzepi van Noma** in Kopenhagen die ermee begon. De corona-crisis en de daarmee gepaarde lockdown deed de beroemde chef doen beseffen dat hij eigenlijk helemaal niet zat te wachten op urenlang tafelen. En dus transformeerde hij het beroemde sterrenrestaurant tot een wijnbar die burgers serveert.

Noma is niet het enige restaurant dat zich in de pandemie stort op snacks en comfort food. Kijk maar eens naar onze toprestaurants. En wees gewaarschuwd: hier ga je trek van krijgen.

De tosti’s van PAINDEMIE

Amsterdam

Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden van restaurants Breda, Maris Piper en GUTS, runnen vanuit Maris Piper nu PAINDEMIE. Ze serveren dikke tosti’s, patty melts (sandwich met een burger ertussen) en wentelteefjes, die allen worden bereid in een gietijzeren klem waarin de broodjes worden geroosterd.

Je kunt je nu al voorstellen hoe verschrikkelijk lekker dat moet zijn. Tel daar een hoop gezouten boter bij op én een creatie die ze ‘The Big Mie’ hebben gedoopt (een verwijzing naar de Big Mac, maar dan met twee geitenvlees patties, jonge geitenkaas, ijsbergsla, dille augurken en Big Mie saus) en die sombere januarimaand ziet er ineens een stuk rooskleuriger uit.

De burgers van In.between.burgers (Entrepot)

Amsterdam

Restaurant Entrepot runt sinds de tweede lockdown van start ging de creatieve pop-up burger joint In.between.burgers. Uit het voormalig afvalhok van het restaurant rollen de lekkerste burgers over de toonbank. Met hert, mayo met gedroogde paddenstoelen, gekonfijte ui en Achelse blauwe kaas bijvoorbeeld.

Er is ook friet gebakken in ossenwit (klassiek!) met Joppie-mayo en ook donuts en milkshakes zijn van de partij – evenals veggie burgers.

De Milanesa sandwich van Euro Pizza

Amsterdam

De jongens van Euro Pizza bakken niet alleen voortreffelijke pizza’s (tip: je kunt ze nu ook diepgevroren kopen bij Vendejo de Goudfazant), ze smeren ook nog eens verrukkelijke broodjes. Sinds de laatste week van 2020 serveren ze de Sandwich Milanesa. Een Zuid-Amerikaanse traktatie van witbrood met een schnitzel (da’s de milanesa in dit verhaal), tomaat en sla.

De pizzabakkers bedachten een eigen versie met zo’n milanesa, Mortadella, Pecorino, cornflakes en pickles. Mama mia. Voor vega’s is er ook een versie met kimchi en een aubergineschnitzel.

Kroketten en kaassouflés van Gebr. Hartering

Amsterdam

De jongens van Gebr. Hartering in Amsterdam staan doorgaans ruige, originele gerechten te maken van bijvoorbeeld varkenswangetjes of mergpijp. Dat doen ze nog steeds, maar daarnaast doen ze nu ook aan haute frituur. Eerder kon je er al een patatje zuurvlees halen en ook de kaassouflé was een gewilde to-go-snack voor mensen die hun kerstmenu kwamen afhalen. En o, wat hebben we een spijt dat we de krokante nuggets van kalfshersenen met Szechuansaus hebben gemist.

Maar we gaan in de herkansing, bijvoorbeeld met de ossenstaart chipotle kroket op een boterham met avocado en jalapeño die je er nú kunt bestellen. Of het broodje bloedworst. En o wat een bof: het Limburgs zuurvlees met friet en andijviesalade vind je ook terug op het afhaalmenu.

De Hotdoctopus van Sjefietshe

Amsterdam

Restaurant Sjefietshe verklaart 2021 het jaar van de hotdoctopus en daar hebben wij totaal geen problemen mee. De goddelijke creatie is eigenlijk precies wat de naam al zegt: een hotdog, maar dan met een sappig stuk gebakken pulpo. Die gaat op een brioche puntje met huisgemaakte calamansi-mayo, koriander, bieslook en een augurk on the side.

> Eerder maakte Culy ook al een octodog: een hotdog met octopus 

101 Gowrie

Amsterdam

Ook 101 Gowrie buffelt door, en hoe (zo móét je even hun nieuwste bento box checken). Alles wat ze nu doen, is in GAIJIN-stijl. Gaijin is het Japanse woord voor buitenstaander en verwijst naar een kookstijl met zijn wortels in de Japanse keuken, maar die ook wars is van conventies.

In december serveerden ze bijvoorbeeld een katsu sando met varkensoor en ansjovis-mayo en korokke: zeg maar de Japanse kroket. Hopelijk komen die gauw weer terug op het take-out-menu, in de tussentijd kun je alvast tegoed doen aan baos met 101-dipsaus of Japanse cheesecake met buddha finger.

De sandwiches van 4850

Amsterdam

4850 in Amsterdam, die zaak met de leukste wijnkast van de stad (en de beroemdste kanelbullens), maakt al sinds de eerste lockdown fantástische broodjes. Zo haalden wij er nog een chicken meatball katsu burger, een pastrami sandwich en een bánh mi.

Elke dinsdag t/m zondag vanaf 11:00 uur kun je er weer genoeg lekkers afhalen om je tanden in te zetten. Van een Kimcheese met zeewiermayo tot aan een ‘Egg Sandwich’ met een gefrituurd ei in een jasje van panko, eiersalade en prei-mayo. Dat wil je.

Truffelkroketten uit de muur bij Olivijn

Haarlem

Bij restaurant Olivijn in Haarlem staat nu een heuse automatiek, zoals we die kennen van de FEBO. Van vrijdag t/m zondag tussen 16:00 en 18:00 kun je daar in het restaurant een broodje kreeft of een luxe truffelkroket uit trekken. Fun fact: de automaat accepteert alleen contant geld.

Culinaire burgers bij De Zusters

Maarssen (Utrecht)

Wij hebben de populaire dinerbox van restaurant De Zusters inmiddels al meerdere keren besteld (zo lekker!) en we zijn verheugd dat de bestelopties worden uitgebreid met… culinaire burgers!

De burgers zijn een favoriet van de chefs, want de snack ontstond als snelle hap voor het keukenteam. Maar: ze zijn te lekker om voor zichzelf te houden, vinden de chefs. De burgers worden gemaakt van kip of oesterzwam. Allebei op een briochebol van Bakkerij Broei uit Utrecht, met daarop een Korean style kipburger of oesterzwamburger met een rode saus, coleslaw, huisgemaakte kimchi en augurk. Afhalen en bezorgen van vrijdag t/m zondag.

Snacks van toprestaurants
Bron: Bastiaan van Schip

Meer initiatieven van de horeca in coronatijd:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.