Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 7 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor wie van ziltig houdt: 6 x bekende zeegroenten op een rij

Bij Didot34 in Rotterdam aten we een geweldig gerecht met zeebanaantjes, Bart van Olphen verwerkt lamsoor in zijn quinoasalade en onze favoriete omelet is er eentje met veel zeekraal. Wat ons betreft zouden zeegroenten nog véél meer aandacht mogen krijgen in het foodlandschap.

Want groenten uit de zee zijn lékker!

omelet met zeekraal
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De bekendste zeegroenten

We geven je even een lesje in de bekendste soorten zeegroenten.

Lamsoor

Geen deel van een lam, wel een lekkere bladgroente uit de zee. De langwerpige blaadjes zijn vlezig en hebben een zachtzilte smaak. Lekker om te roerbakken, dan neemt het de textuur van spinazie aan (met een fantastisch ziltig aroma).

Monniksbaard

Bij restaurant Flor in Londen zagen we ooit Monk’s bread op de kaart staan. Destijds hadden we geen flauw benul wat het was, inmiddels weten we dat het een lekkere Mediterrane zeegroente is met de textuur van heel fijne sliertjes (we snappen waarvan de naam vandaan komt). Lekker bij pasta, op toast met een eitje of als side dish bij vis.

Zeesla

Zeesla bestaat uit dunne, platte en transparante bladeren die je kunt gebruiken als gewone sla. Zo kun je er heel goed een ziltige groene salade van maken (lekker met een kneepje vers citroensap), bijvoorbeeld als bijgerecht bij vis. Ook leuk: maak vispakketjes en pak je vis in met de bladeren.

Zeebanaantjes

En de prijs voor schattigste zeegroente gaat naar… Juist ja. Zeebanaantjes zijn kleine groenten uit de zee die de vorm hebben van mini bananentrosjes. Qua smaak zijn het echte zoutbommetjes, uiteraard ook hier weer met een lekkere ziltige smaak. Zeebanaantjes kun je zowel rauw als geroerbakt eten.

Zeekraal

Zeekraal ligt tegenwoordig in de grotere supermarkten en is misschien wel de knapperigste zeegroente van dit lijstje. De ziltige stengeltjes bevatten veel zout en zijn heerlijk om te roerbakken met een uitje, in een omelet, in mosselsoep met veel saffraan, bij pasta met garnaal of bij een stukje kabeljauw.

Noilly Prat saus ter illustratie van hoe zeekraal bereiden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zilte zeekool

Zeekool wordt op Texel geteeld (in het wild is het een beschermde groente) en het zijn met name de stengels van de kolen die gebruikt worden om op te eten. Heerlijk in bereidingen bij pasta, salades of vis (zoals bij de mosselen!).

Waar koop je zeegroenten?

De groenten zijn de moeite waard om mee te experimenteren in de keuken, vooral als je van de ziltige smaak van de zee houdt. Maar waar koop je ze? Zeekraal ligt inmiddels in de grotere Albert Heijns en lamsoor zien we soms bij de biologische supermarkt liggen.

Voor de andere soorten kun je het beste even je groenteboer, viswinkel of de speciaalzaken (zoals Lindenhoff) raadplegen.

Meer groenten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.