Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 21 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij 101 Gowrie in Amsterdam

In relatief korte tijd heeft restaurant 101 Gowrie in Amsterdam ons hart gewonnen. Omdat we het rázend knap vinden wat de jonge Australische chef Alex Haupt hier samen met zijn team en zijn torenhoge ambities voor elkaar weet te boksen. Omdat ze het misschien wel allerlekkerste brood van de stad hebben. En omdat de gerechten er zo mooi en spannend zijn (en de wijnen idem dito!). Culy gaat afhalen bij 101 Gowrie.

Een restaurant runnen in crisistijd

Wat hebben we te doen met al die restauranteigenaren en chefs die op dit moment alles moeten omgooien om nog een beetje klanten te trekken. Je toprestaurant, waar de mensen onlangs nog heerlijk avondenlang keuvelden aan tafeltjes, in bizar korte tijd omturnen tot een kaal afhaalrestaurant is geen sinecure.

En wat ga je dan precies doen? En hoe ga je het verpakken? Moeten de mensen thuis het nog zelf opwarmen en afmaken en zo ja: hoe? Allemaal zaken waar veel chefs zich nu het hoofd over breken.

Al met al is het duidelijk dat een bordje uit een restaurant zich meestal niet één op één laat vertalen naar een versie die je in een kartonnen bakje en in een papieren tasje bij de mensen thuis kunt krijgen.

Katsu sando van 101 Gowrie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Afhalen bij 101 Gowrie

Restaurant 101 Gowrie begon – waarschijnlijk om diezelfde reden – aanvankelijk met het verkopen van wat wij in een eerder artikel “Met stip het beste brood dat wij ooit hebben gegeten in een Nederlands restaurant“ hebben genoemd. Dat verkocht loeihard uit.

Daarna kwamen ze met de 101 Essentials: een tas met datzelfde huisgemaakte brood met hun befaamde gefermenteerde boter, maar ook andere heerlijke baksels als hartige huisgemaakte taarten en sweet treats.

Inmiddels zijn ze aan het uitbreiden met Japanse rijstbowls (donburi) die je bij ze kunt bestellen. En daar zijn wij maar wat blij mee. Want in deze tijd thuis genieten van een pork katsu donburi: dat is natuurlijk pure luxe.

Afhalen bij 101 Gowrie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Japanse rijstbowls

We zeiden het hierboven al: als je eten bestelt bij een restaurant dat deze optie nu (tijdelijk) aanbiedt om de corona-crisis te overleven, weet je nooit precies wat je kunt verwachten. Dat blijkt ook wel uit de keur aan afhaalmaaltijden van toprestaurants die we de afgelopen tijd hebben uitgeprobeerd.

Bij de één krijg je een menu dat je thuis nog even af moet maken (soms met en soms zonder – of met niet heel duidelijke – instructies), bij de ander krijg je complete gerechten geserveerd waarop je meteen kunt aanvallen. Het is voor iedereen even sappelen, dus strijk over je hart, heb geduld en laat je meevoeren.

Bij 101 Gowrie is het eten meteen ready to eat. Vanaf deze week starten ze met een nieuw menu met daarop bijvoorbeeld een pork katsu donburi (Japanse rijstbowl) voor € 10,50 of een sashimi donburi met zeebaars, hamachi en zalmkuit voor € 12,50 euro. Ook is er een veggie donburi met tomatensalade, gomashio, bbq aubergine en miso van Erika Hirose, die haar miso levert aan toprestaurants (€ 9,50).

Omdat chef Alex ook denkt aan ouders met kinderen die nu thuis zitten, is alles ook verkrijgbaar in een kid’s size, vanaf € 5,- euro. Een dessert hebben ze nu ook: aardbeien met gekaramelliseerd bladerdeeg en ‘toasted rice cream’.

Wil je een compleet menu met de 101 Essentials dan is er ook een pakket voor twee personen met daarin twee donburi’s naar keuze, het zuurdesembrood, gefermenteerde boter en twee desserts voor € 38,50 euro.

Morning buns van 101 Gowrie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aan tafel!

Als we – ergens vorige week – bestellen bij 101 Gowrie, zit het menu nog ietsjes anders in elkaar dan het hiervoor beschrevene en bestellen we de katsu sando en de donburi met vis.

Omdat we het restaurant zo veel mogelijk willen steunen waar we kunnen, bestellen we verder nog alles wat er op dat moment besteld kan worden. Dat wil zeggen: het 101 zuurdesem met boter, de ‘cinnamon morning buns’ en ook een ‘mystery bottle of wine’. Vinden we leuk, zo’n verrassing (en we hebben er alle vertrouwen in).

We hoeven het eten in ieder geval niet op te warmen, want zowel de katsu sando als de donburi kunnen koud gegeten worden. We beginnen met de katsu sando, die echt verrukkelijk is. Zelfs het brood van de sandwich is goddelijk – terwijl daarvoor meestal saai fluffy witbrood wordt gebruikt. Het broodje staat dus nu even niet meer op het menu, maar is in een soort rijstbowl-versie gegoten.

De donburi met sashimi is een flinke bowl en eigenlijk zitten we uren na de katsu nog vol. Al met al vinden we het een lekkere, gezonde en voedzame rijstbowl met vis van topkwaliteit. Waar het soms heel aantrekkelijk is om voor de vette hap te gaan als je eten afhaalt (en er nu toch bijna niemand is om je lijf aan te showen), is het juist ook wel heel fijn om dat niet te doen. Bovendien vinden we het leuk dat deze Japanse gerechten een knipoog zijn naar de roots van de chef.

Donburi bij 101 Gowrie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

101 Bakery

Het schijnt dat iedereen in deze crisis-tijd ineens aan het zelf brood bakken is geslagen: het verklaart ook waarom bloem en gist nu constant uitverkocht zijn in de supermarkt. Nou, met het brood en de morning buns van 101 Gowrie mag iedereen onze bloem en gist hebben, want hemelse goedheid, wat zitten we er warmpjes bij.

De Morning Buns zijn een soort enorme, croissant-achtige gevaartes met specerijen waarvan je vanzelf een glimlach op je gezicht krijgt. Dus we hopen dat ze die snel terug op het menu zetten. En het brood… tja, dat blijft fantastisch.

Mochten ze willen, dan zou 101 Gowrie ook nog altijd verder kunnen gaan als bakkerij, want het is niet normaal hoe fantastisch ze hier kunnen bakken.

Steun 101 Gowrie en bestel hun 101 essentials! Meer info op de site, bestellen kan via de mail. Afhalen kan op woensdag t/m zaterdag tussen 16:00 en 18:30 uur in het restaurant. Er zijn ook nog andere manieren om 101 Gowrie te steunen. Kijk voor meer info op de site.

Meer afhalen in Amsterdam:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.