Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 7 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij Gebr. Hartering in Amsterdam

Restaurant Gebr. Hartering is weer open! Op reservering kun je weer uit eten in dit unieke buurtrestaurant op één van de gezelligste plekjes van Amsterdam (Rapenburg). Daarnaast gaan de mannen ook door met hun take away concept. Culy ontdekt alvast hoe lekker afhalen bij Gebr. Hartering is.

De horeca mag weer open en de meeste restaurants hebben dan ook hun deuren opengezwaaid, met inachtneming van de nieuwe richtlijnen. Met andere woorden: we kunnen weer uit eten!

> Lees ook: wat kun je als gast verwachten als je vanaf 1 juni uit eten gaat?

Luxegevoel

Veel van onze favoriete restaurants gaan ondertussen ook nog door met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Meestal uit noodzaak: door de nieuwe richtlijnen mogen zij nog maar maximaal 30 gasten tegelijk ontvangen, wat voor veel restaurants een halve bezetting (of nog minder) is. Het blijft dan ook nog steeds een goed idee om restaurants te steunen door ook gebruik te maken van de mogelijkheid om af te halen.

Daarnaast is het fijn dat je (bijvoorbeeld als je tot een risicogroep behoort) zo toch nog kunt blijven genieten van heerlijk eten. En als ons van alle afhaalmaaltijden die we de afgelopen tijd hebben uitgeprobeerd íéts is bijgebleven, is het wel dat de combinatie tussen eten van hoge kwaliteit + de relaxedheid van thuis samen voor een ultiem luxegevoel kunnen zorgen. Die verwachting hebben we dan ook van het take away menu dat we gaan afhalen bij Gebr. Hartering.

Afhalen bij Gebr. Hartering
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Afhalen bij Gebr. Hartering

Gebr. Hartering is een toffe tent: zo eentje die je ook echt alleen in Amsterdam en op dat bewuste plekje zou kunnen tegenkomen. We schreven in 2013 al over het restaurant van broers Niek en Paul: “Hier is het eten eerlijk, ruig, origineel en vooral góéd”. Een leus die ook blijkt op te gaan voor hun afhaalmenu.

Op een mooie zondagavond lopen we het restaurant binnen om onze bestelling door te geven. Hier kan dat dus ook gewoon aan de deur, maar je zou het ook alvast online kunnen bestellen. We wachten buiten in de zon terwijl we dit mooie stukje Amsterdam op ons in laten werken en vijf minuten later is onze order al klaar.

Salade met staartstuk van rund
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Runderstaartstuk en gebrande spitskool

Eenmaal thuis gaan we uitpakken. Elk bakje is voorzien van een handgeschreven label, dus we weten precies welke componenten bij welk gerecht horen.

We starten met het runderstaartstuk. Die komt op het bord als een soort carpaccio slash salade, met een verslavend lekkere combinatie van scherpe mosterd, romige dragondressing, gebrande prei, zure cornichons en zilverui en prachtige plakjes rundvlees. We snappen dat de Brazilianen dit het mooiste stuk vlees noemen (picanha).

Spitskool met sojasaus beurre blanc en amandelen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Een gerecht dat we ook absoluut moesten bestellen, is de gebrande spitskool met een soja-botersaus en amandelen. We hebben een zwak voor gebrande kolen en dit exemplaar is subliem. De blaadjes zijn zo donker gekarameliseerd dat de ultieme umami over je tong danst. De botersaus met soja is al net zo fantastisch als we vermoedden: die wil je gewoon van het bord aflikken. Ook de amandelen zijn ultiem smaakvol.

Mergpijp bij Gebr. Hartering
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Mergpijp en pulpo

We zijn dol op mergpijp en lieten de kans dan ook niet onbenut om die van Gebr. Hartering te bestellen. Het bot is opgemaakt met broodkruim en er wordt een crème van gepofte knoflook bij geserveerd, alsmede brood om de boel op te smeren. Dit zijn weer calorieën die we met veel liefde aan onze dijen plakken. Want wat is dit lekker!

Het krokante broodkruim geeft een beetje textuur aan het zachte merg en de gepofte knoflook heeft een te gekke ruige, ongepolijste smaak. Tip: neem ‘m wel gedoseerd bij het merg, anders overheerst de knoflook en dat is zonde.

gegrilde octopus met nieuwe aardappeltjes en romesco van Gebr. Hartering
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Er rest ons nog één gerecht dat we ook weer samen delen en dat is de pulpo met romescosaus en nieuwe aardappelen. Helemaal van nu en toch ook authentiek Hartering. Je proeft die lekkere, rokerige pimenton duidelijk terug in de romesco en de stevige, goed gekarameliseerde octopus kan daar goed tegenop boksen. De kruidige, citroenige nieuwe aardappeltjes maken het helemaal af.

Ga afhalen!

We hebben weer een avond om een puntje aan te zuigen. En dat gewoon vanuit huis.

Stiekem hopen we dat de afhaalservice blijft. Maar we gaan ook gauw weer een tafeltje boeken bij de broers.

Bestellen bij Gebr. Hartering doe je via de website. Je kunt je order dan afhalen in het restaurant. Via Uber Eats kun je je order ook thuis laten bezorgen. Ook kun je nu weer lekker reserveren voor een plekje in het restaurant. 

Meer tips voor afhalen in Amsterdam:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.