Melvin Sturm
Melvin Sturm Restaurants 24 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Restaurant Miri Mary mixt gedurfde Indiase smaken met Peruaanse invloeden bij eerste guest chef-event

Eerlijk zeggen: hoe vaak heb je fusion-gerechten gezien tussen de Indiase en Peruaanse keuken? Precies, daarom nodigde het Indiase restaurant Miri Mary in Amsterdam chef Christian Motte van restaurant NAZKA uit om een menu samen te stellen dat beide keukens eert.

Soms kom je als Culy-redacteur op plekken die bij voorbaat al je interesse wekken. Zo stond het Indiase restaurant Miri Mary in de Amsterdamse Pijp al lange tijd op ons to do-lijstje. Het restaurant serveert gerechten uit de modern Indiase keuken.

6 x minder bekende gerechten uit de Indiase keuken (maar oh zo lekker…)

Miri Mary
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Ongewoon Indiaas bij Miri Mary

Voor klassiekers zoals saag paneer en butter chicken kun je hier ook terecht. Maar ondanks dat de kennis van de Indiase keuken bij veel Nederlanders niet verder gaat dan dat, heeft Miri Mary veel meer spannends te bieden.

Sterker nog deze klassiekers serveren ze niet zoals je dat gewend bent van je standaard afhaaltent. Zoals ze zelf omschrijven is het “een viering van nostalgische herinneringen uit de kindertijd, verheven door culinaire technieken, kruiden en lokale producten.” Van dat laatste voorzien ze zich voor een groot gedeelte ook helemaal zelf.

Miri Mary en Christian Motte

Enfin, hoewel dat allemaal fantastisch klinkt, komen we vanavond voor wat anders. Voor het eerst sinds de opening in 2022 staat chef Nirvaan Thacker niet alleen achter de pannen. Vanavond verwelkomt de Indiase keuken namelijk een chef die de Peruaanse keuken als zijn broekzak kent.

Chef Christian Motte van restaurant NAZKA in Amsterdam heeft de handen ineengeslagen met Miri Mary om een weekend lang een Peruaans/Indiaas menu te koken. Het is het eerste deel van de Guest Chef Serie die Miry Mary hiermee introduceert.

Miri Mary
Melvin Sturm voor Culy

Het is een combinatie van keukens die wij nooit eerder zagen en dus alleen maar benieuwd naar kunnen zijn. Onze eerste gedachte? Hoe krijg je het in godsnaam voor elkaar om de frisse smaken uit Peru subtiel te combineren met de kick die we vanuit India gewend zijn? Spoiler: dat gaat veel beter dan je misschien verwacht.

Kruidig vijfgangendiner

We eten het 5-gangenmenu dat ook in een vegetarische variant verkrijgbaar is. Het menu wordt afgetrapt met een stuk knapperige toast dat belegd is met enkele mosselen en zalmeitjes. Hoewel je merkt dat de mosselen tegen het einde van het seizoen aan lopen, laat de beurre blanc alvast een voorproefje zien van wat we vanavond kunnen verwachten.

De lobbige gele saus is goed gekruid waardoor je gelijk de smaken van India herkent. De toast met biet die onze vegetarische tafelgenoot krijgt is zowel qua smaak als kleur een tikkie lichter. De biet is rijkelijk gedresseerd in de botersaus en krijgt verse kruiden mee waardoor het allemaal wat frisser aanvoelt, lekker!

Miri Mary
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Beroemde ceviche

Al bij de tweede gang wordt de signatuur van chef Christian Motte aan tafel gebracht: de ceviche. Vandaag is deze gemaakt van Kingfish. Op het eerste oog lijkt het op een ceviche die je zo bij NAZKA terugvindt. Maar het gerecht staat nog niet eens op tafel om te weten dat die vlieger vanavond niet op gaat.

De aromaten walmen als een heerlijke Indiase geurkaars naar boven. En nog voordat we een hap kunnen nemen weten we: dit gaat smaakvol worden én dat het een Miri Mary-sausje heeft. De Kingfish ligt in een badje van tomatenchutney die op smaak is gebracht met koriander en flink veel zwarte peper. De frisse leche de tigre die erbij zit maakt het geheel af.

Miri Mary Amsterdam Indiaas restaurant
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Japanse touch

Dan door naar de coquille. Naast de Peruaanse en Indiase smaken, heeft dit gerecht een Japanse touch. De chef heeft de delicatesse gelakt met misodressing en drijft in een heerlijke vettige saus. De vegetarische optie is – gelukkig – een totaal ander gerecht.

Daarmee willen we niet zeggen dat de coquille niet lekker was, integendeel! Maar soms wil je als vegetariërs verrast worden en niet hetzelfde gerecht op je bord krijgen als je vleesetende buurman waarbij dingen zijn weggelaten of simpelweg vervangen. De bakbanaan verrast daarmee en wordt bijgestaan door een pittige salsa die lekker heet is, maar niet doorbrandt.

Miri Mary
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Verrassende (alcoholvrije) cocktails

Tijdens dit diner drinken we trouwens verschillende (alcoholvrije) cocktails. In alle eerlijkheid is dat niet iets wat we regelmatig bestellen tijdens het eten. Maar bij het zien van de kaart waren we om. Alle cocktails bij Miri Mary hebben een Indiase inslag en worden goed toegepast op het menu.

Zo zijn de gerechten die we krijgen hoog op smaak en flink gekruid. De cocktails die hierbij geserveerd worden zijn overwegend fris en absoluut niet zoet. Uitblinker is een cocktail van komkommersap en flink veel komijn: een fantastische dorstlesser waarvan we niet wisten dat we die nodig hadden in ons leven. Die gaan we absoluut vaker bestellen!

Miri Mary Amsterdam
Melvin Sturm voor Culy

We zitten op de helft als er een mooi bord met octopus en chorizo op tafel wordt gezet. Het gerecht is hoog op smaak door de uitgebakken zoute chorizo en wordt in balans gebracht door de venkelpuree.

Smaakvol lam in luchtig broodje

Onze buiken zijn al aardig gevuld wanneer de grootste beuker van de avond verschijnt.

Onder een berg van verse kruiden ligt een luchtig broodje dat glimt van het vet. Het is de lams roll die eruit ziet alsof het een flinke uitdaging gaat worden.

Na de eerste hap blijkt het verslinden van dit broodje geen enkel probleem te zijn. Het luchtige broodje is goedgevuld met botermals lamsvlees dat smelt op je tong. Het vlees barst van de knoflook, waardoor we de extra bijgeleverde aioli niet eens nodig hebben. Echt zo’n gevalletje waarbij je blijft dooreten ondanks dat je stiekem al ramvol zit, smerig lekker!

Culy’s guide to lamsvlees bereiden en eten

Miri Mary
Melvin Sturm voor Culy

Als tegenhanger van al het knoflook- en kruidengeweld eten we nog een crêpe met dulce de leche die verrassend licht is en helemaal niet zo zoet als verwacht.

Miri Mary
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer gastchefs

De Indiase en Peruaanse keuken lijkt op het eerste gezicht een soort verboden liefde. Maar gelukkig bewijst Miri Mary dat de liefde tussen Romeo en Julia niet te stoppen is. Miri Mary wil in de toekomst nog meer gastchefs uitnodigen voor een verrassend menu waarop wij absoluut niet kunnen wachten.

Adres en openingstijden Miri Mary

Van der Helstplein 15H

1073 AR Amsterdam

Miri Mary is 7 dagen per week geopend voor het diner. Van vrijdag tot en met zondag kun je er ook terecht voor de lunch. Bekijk de website van Miri Mary voor meer details, opkomende events en om te reserveren.

Meer hotstpot

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.