Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 8 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij 4850 in Amsterdam

Restaurant, wijnbar en koffiebar 4850 is één van onze favoriete plekjes in Amsterdam-Oost. Om een goede kop Zweedse koffie te drinken met kanelbullens (kaneelbroodjes). Om een heerlijk wijntje te drinken uit de leukste wijnkast van de stad. Of om hun immer verrassende casual fine dining gerechtjes te proeven. Nu het restaurant gesloten moet blijven, kunnen we al dat lekkers gelukkig nog wel afhalen.

De hotspot vierde begin maart nog de komst van een nieuwe chef: Tubó Logier (die ook bij In de Wulf en Chambre Separee werkte), wiens fantastische gerechten we afgelopen zomer nog proefden bij nog zo’n geweldige hotspot, maar dan in Londen: wijnbar P. Franco.

Nu, nog geen maand later, ondervindt 4850 net als alle restaurants in Nederland de gevolgen van de ‘intelligente lockdown’ die het kabinet heeft uitgerold.

Je steunt het restaurant er enórm mee om juist nu eten bij ze te bestellen of zo’n fantastische kop koffie af te halen. Of nog beter: bestel een caffè sospeso. Een traditie uit koffiebars in Napels, waarbij je betaalt voor twee koffies, maar er eentje weggeeft. In dit geval aan een keihard ploeterende zorgmedewerker in het naastgelegen OLVG ziekenhuis.

caffè sospeso bij 4850 koffie to go
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Afhalen bij 4850

Als we eigenaar en gastheer Daniel Schein spreken voor de deur bij 4850 (uiteraard op anderhalve meter afstand), vertelt hij dat al heel veel mensen koffie en hun befaamde kaneelbroodjes komen halen. En als we dan ook nog de menukaart zien, springen we een gat in de lucht van enthousiasme. Het is het type eten waar je altijd wel trek in hebt. Zelf noemen ze het “het soort eten dat we zelf graag eten als we niet aan het werk zijn”.

Dat eten kun je bij ze afhalen van donderdag t/m zondag. Rond een uur of twaalf gaat het menu van de dag live op de website en kun je een bestelling plaatsen. En bestel er ook meteen zo’n lekkere fles wijn bij. Je haalt je bestelling dan tussen 13:15 en 20:00 uur op bij het restaurant. Op de bonnefooi langswaaien om wat te bestellen kan ook, maar op is op.

Kip katsu sandwich van 4850
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chicken meatball katsu burger

Op de dag dat wij een afhaalmaaltijd bestellen bij 4850, staan er vier heerlijke broodjes op het menu. We gaan voor de chicken meatball katsu burger, de pastrami sandwich en de bánh mi met pork belly & schouder en kippenleverparfait (die hebben ze ook in een vega variant met paddenstoelen en pompoen en een paté van paddenstoelen). 

De chicken meatball katsu burger (€ 10,-) is lekker messy. Met een Big Mac-achtige saus, gesmolten oude kaas en een gehaktbal van kippengehakt, met een krokant korstje (wat ‘m een katsu maakt). Het is echt een flinke burger, die wordt geserveerd op een zoete brioche bun die ze ook zelf hebben gemaakt.

Broodje pastrami van 4850
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

De pastrami sandwich van 4850 (€ 9,50) wordt geserveerd op huisgemaakt witbrood en bevat dikke plakken huisgerookte (!) pastrami van runderwang, lekker grove ‘Keltische mosterd’ (mosterd met zeewier) en een dikke augurk. Alle specerijen waarmee de pastrami is ingewreven, zijn duidelijk terug te proeven.

Banh mi van 4850
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hebben we nog de bánh mi (€ 11,50). Met een heerlijke in-your-face huisgemaakte kippenleverparfait, buikspek en plakjes varkensschouder, pickles en srirachamayo. We zijn ook heel blij met de Thaise basilicum op het broodje, die frisheid toevoegt.

Steun 4850 en steun de horeca

Help de horeca en hun leveranciers door gebruik te (blijven) maken van dit soort toffe initiatieven waarmee ze proberen te overleven. Overigens is het ook best uniek dat in Nederland zo veel restaurants in zo’n korte tijd over zijn gegaan op (tijdelijke) take-away. In een restaurantstad als Parijs bijvoorbeeld, is dat niet het geval. En ook restaurants in Amerika worstelen met de situatie. Als je kan, maak dan zo veel mogelijk gebruik van dit soort mogelijkheden.

> Tip: we hebben alle toffe initiatieven in de food wereld op een rijtje gezet in ons liveblog.

4850 is op woensdag open voor koffie en kaneelbroodjes, op donderdag t/m zondag kun je ook eten bij ze bestellen. Bestel online via de site of ga langs. Afhalen only. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.