Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 10 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

De lekkerste seizoensgroenten van januari

Een nieuwe maand, een nieuwe reeks groenten. Seizoensgroenten zijn een geweldige manier om je hart voor koken én de natuur te verenigen in de keuken. Met veel culinaire liefde hebben we een kalender met seizoensgroenten gemaakt. Deze keer: de seizoensgroenten van januari.

Voordelen van koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper vanwege van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

Seizoensgroenten januari

Aardpeer

De smaak van aardpeer is de grand cru onder de groenten. Nootachtig! Zoet! Verfijnd! Wij slaan ze in januari dan ook graag in groten getale in. Onze favoriete recepten ermee? Deze aardpeersoep met knapperige Prosciutto en hazelnoten is heerlijk, net als deze aardpeerpuree of deze patatas bravas van aardpeer.

Ook de moeite waard om eens te proberen: pasta met aardpeer en Parmezaanse kaas.

pasta met aardpeer en parmezaan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Prei

Prei zit opvallend vaak verwerkt in groentengerechten van hippe wijnbars en dat is niet zonder reden. Goed bereid is prei een delicatesse, let maar eens op. De gekonfijte prei met Puy-linzen van Ottolenghi is een recept waarmee dat helemaal goed komt. Verder zijn we eveneens dol op een winters preistamppotje, op pasta met worst, prei en citroen en op poireaux vinaigrette, een heerlijke Franse klassieker.

Preistamppot met honing-mosterdjus en rookworst
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Paddenstoelen

Paddenstoelen worden dan wel meestal gelinkt aan herfst, ook in januari groeien ze nog. En da’s goed nieuws, want met paddenstoelen kun je héél veel lekkers op tafel zetten. Onze favorieten?

Herfstige ravioli paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Rode kool

Rode kool is niet alleen spotgoedkoop en supergezond, maar ook nog eens behoorlijk veelzijdig. Als ouderwets comfort food serveren we het graag bij schnitzel, gegrild en met groene tahin maak je juist iets reuzehedendaags. En als ‘t aan restaurant Scheepskameel ligt, dan krijgt rode kool gezelschap van sinaasappel en walnoot, als winterse salade. Schitterend idee.

Gegrilde rode kool met groene tahin ter illustratie van rode kool recepten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Boerenkool

De groene superfood waar wij niet genoeg van kunnen krijgen. Deze seizoensgroente wordt al lang niet alleen maar ingezet voor de traditionele ‘boerenkool met worst’, maar is ook van harte welkom in deze gezonde soep met spinazie en boerenkool, op deze tortilla met feta en in deze variant van mac ‘n cheese.

Mac & cheese boerenkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Knolselderij

De verfijnde smaak van knolselderij overtreft alles. Of je ‘m nu inzet als geroosterde knolselderijsteak, als vega hamburger of als vervanger van shoarma: de smaak van die lelijke knol weet ons altijd weer positief te verrassen. En daarmee is knolselderij misschien wel onze favoriete seizoensgroente van januari.

Wat kun je allemaal doen met knolselderij?

knolselderijburger met gegrilde paprika en paddenstoelenmayo
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pastinaak

Vaker koken met pastinaak? Januari is er de uitgelezen maand voor! Bij Culy hebben we er heel wat lekkere recepten voor. Kijk maar:

Pastinaak stamppot
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Spruiten

Het onpopulaire imago van spruiten vinden wij compleet onterecht. De smaak van zo’n klein groen kooltje is immers onevenaarbaar. Toch is het soms een uitdaging wat je ermee kunt doen. Er is gelukkig méér dan stampen of koken! Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze 8 anders-dan-anders recepten met spruiten.

Spruitjes met miso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Winterpeen

In tegenstelling tot bospeen bevat winterpeen minder vocht. Dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten. De winterpeen komt ‘t best tot z’n recht wanneer het langer gestoofd of gebakken wordt: het resulteert in een ultieme zoete, winterse wortelsmaak. De winterpeen doet het ook erg goed in soepen. En wat dacht je van een goede carrot cake? Jawel, lekker met winterpeen.

kruidige stamppot uit de oven met merguez en feta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer winterse inspiratie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.