Spruiten: 8 x anders

Vroeger trokken we er onze neus voor op, nu vinden we spruitjes een feest. Toch is het soms een uitdaging wat je met de kleine kooltjes kunt doen. Want er is méér dan stampen of koken! Laat je inspireren door deze 8 anders-dan-anders ideeën.

Spruitjes eindelijk écht lekker maken

1. à la Momofuku

Chef David Chang van Momofuku in New York heeft vele lekkere culinaire hypes op zijn naam staan (bao’s bijvoorbeeld!) en kreeg ook tout NY aan het eten van spruitjes.

Zijn geheim? Roosteren in de oven met een flinke klont boter en daarna door de vissaus-vinaigrette. Umami ten top. Check het recept hier.

spruitjes rauw

2. Met miso

Geef ze een coating van miso, sriracha, soja en maple syrup en rooster ze in de oven. De zoete smaak van miso haalt het bitterste van de spruiten af. Zorg wel dat je witte miso gebruikt (als pasta te koop bij de toko).

3. 3x rauw

Chef Gizzi Erskine gebruikt spruitjes het liefst rauw, geschaafd zoals witte kool (dit krijg je voor elkaar met een keukenmachine of met de hand en een heel scherp mes).

Volgens haar zijn ze op die manier de perfecte basis voor een salade, omdat de blaadjes wat steviger zijn dan bijvoorbeeld sla. Zo wordt je salade niet snel papperig maar blijft de boel lekker crunchy. Ze bedacht drie recepten met rauwe spruitjes.

4. In gyoza

Spruitjes over? Snijd ze fijn of schaaf ze en maak er gyoza mee. Bij Culy zijn we dol op deze pasteitjes, die kort worden gestoomd en daarna knapperig worden gebakken. Meng met koriander, gember, limoen en ui. Naar een recept van Naturally Ella.

gyoza spruitjes

5. Kort in de wok, met zout en azijn

Gebruik alleen de blaadjes van de spruiten en bak die 5 minuutjes in een wok of een koekenpan en breng ze op smaak met olijfolie, peper, zout en azijn. Klaar binnen vijf minuten.

6. Maak er taco’s mee

Taco’s met kimchi van spruiten, met een vegan mayonaise van cashewnoten… lekker! Wel op tijd beginnen met de kimchi (minstens 3 dagen van tevoren). Dit recept vertelt je wat je moet doen.

7. Gooi ze door de pasta

Kook wat rigatoni, smoor de spruitjes met wat prei en knoflook en maak af met citroen en parmezaanse kaas. Lékker! Check hier het recept.

spruitjes met aioli

8. Serveer ze als borrelhap

Of ze de bitterbal gaan vervangen, durven we niet te zeggen. Maar lekker donker geroosterd en met een dipsausje van aioli, kunnen we zo een heel bord vol spruitjes weg snacken. Spruitje van een cent.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!