Redactie
Redactie Inspiratie 28 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Rettich: de grote broer van radijs

Rettich wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, maar de kans is groot dat je er zelf niet al te vaak mee kookt. Want wat is die grote witte wortel en wat kan je er eigenlijk allemaal mee doen?

Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel.

Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast. En toevallig hebben we hier ook een hele rits recepten voor je, dus die daikon is zo op!

Inmaken

Rettich wordt veel ingemaakt in azijn, suiker en zout, waardoor de scherpe smaak verdwijnt en de daikon fris en knapperig wordt.

Een klassiek voorbeeld hiervan is de Vietnamese banh mi, een broodje met zo veel varkensvlees en mayonaise dat het wel een frisse tegenhanger van ingemaakte daikon en wortel kan gebruiken.

Rauw

Rettich is net als radijs heerlijk om rauw te gebruiken en door salades te verwerken, zoals in deze frisse salade met komkommer.

Of geef je gerecht wat extra crunch door de toevoeging van rauwe daikon, zoals in dit recept met gebakken coquilles.

Dim sum

Bij dim sum denk je misschien vooral aan gestoomde en gefrituurde dumplings, maar onze middag dim summen is absoluut niet compleet zonder rettich cake.

Hiervoor wordt een soort beslag gemaakt van geraspte daikon, rijstebloem en waar je maar zin in hebt. Paddestoelen, vlees, garnalen of gewoon allemaal. Dit beslag wordt gestoomd tot een cake, de plakjes cake worden vervolgens in de pan knapperig gebakken.

Soep

In veel Aziatische soepen wordt ook daikon gebruikt, een Chinese klassieker is deze daikon soep. In deze noedelsoep wordt de daikon meegekookt in de bouillon en in hele stukken gelaten.

In deze variant op de Vietnamese noedelsoep pho worden noedels van daikon gemaakt, ook leuk om eens te proberen!

Stoven

Rettich behoudt als je het langer gaart zijn stevige structuur en is daarom ideaal om te stoven. Bijvoorbeeld in deze klassieke Chinese stoof van rundvlees en daikon, of in dit stoofgerecht met kip en daikon.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.