Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: gegrilde rode kool met groene tahin

Rode kool, groene tahin: dit kleurenfeestje is niet alleen erg fijn voor het oog, maar ook nog eens erg lekker. En daar is het ons natuurlijk allemaal om te doen. De kool bakken we als een steak, met miso als belangrijkste smaakmaker. De groene tahin barst van de verse kruiden en dat maakt het helemaal af.

Wij maakten dit recept met rode kool, maar je kunt het ook maken met spitskool of een andere koolsoort. De groente moet iets meer dan een uur garen in de oven, maar verder behoeft dit gerecht weinig handelingen.

Zorg dat je in ieder geval lekkere tahin van goede kwaliteit scoort. Wij gaan voor de tahin van SOUQ of de door Ottolenghi bejubelde Al Arz Tahini.

Gegrilde rode kool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gegrilde rode kool met groene tahin

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de kool in vier parten. Besprenkel elk deel met wat zout en peper.

Verhit een koekenpan op hoog vuur. Voeg een scheut zonnebloemolie toe en leg de stukken kool met de snijkant naar beneden in de hete pan en laat ze zo liggen. Bak ze ongeveer 5 minuten, tot je bruine randjes ziet ontstaan.

Meng ondertussen de miso, ahornsiroop en water door elkaar in een kommetje.

Pak er een bakplaat of braadslede bij en leg er een vel bakpapier in. Leg de stukken kool met de snijkant naar boven naast elkaar. Giet het misomengsel eroverheen.

Dek de kool af met aluminiumfolie en zet in de oven. Laat ongeveer een uur bakken. Verwijder de folie en lepel het kookvocht over de stukken kool.

Zet terug in de oven en laat nog eens 10 minuten bakken, of tot de kool gaar is. Dat kun je even testen door er met een mesje in te prikken.

Maak ondertussen de groene tahin door alle ingrediënten met elkaar te mengen met een staafmixer (dit kan uiteraard ook in een blender of keukenmachine). Zet tot gebruik opzij.

Serveer de stukken rode kool met de groene tahin eroverheen. Bestrooi tot slot met de za’atar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.