Emmo de Bie
Emmo de Bie Recepten 7 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Gekonfijte prei met Puy-linzen en preiroom van Ottolenghi

Prei is weer helemaal hot. In steeds meer restaurants wordt deze nederige groente op creatieve, spannende manieren bereid. Het epicentrum van nagenoeg alle spannende groentebereidingen is de Ottolenghi Test Kitchen. In hun nieuwe boek ‘Extra Lekker’ toont de OTK hoe je doordeweekse gerechten iets extra’s kunt geven. Zoals bijvoorbeeld deze gekonfijte prei met linzen en preiroom.

OTK Extra Lekker

De naam zegt het al: Extra Lekker draait helemaal om het extra smakelijk maken van simpele gerechten. Een extra crunchy element, een spannend ingelegd zuurtje of een onbekende manier om groenten nieuwe smaken te geven. Onlangs hadden we al Ottolenghi’s beste kooktips op een rijtje gezet, maar dit boek bevat dus nog veel meer!

Yotam Ottolenghi: “Als u preien zachtjes op deze manier kookt worden ze zacht zonder te verkleuren, en ze staan hun preismaak af aan de olie. Als u de gekonfijte preien met slagroom pureert ontstaat er een heerlijke saus die het gerecht bijeenhoudt, het kan gemakkelijk als vervanging dienen voor een jus bij de eiwitbron van uw keuze.

Als u geen Puy-linzen kunt vinden, kunt u ze door andere linzen vervangen, bijvoorbeeld groene of belugalinzen. Serveer dit gerecht warm of op kamertemperatuur, en eet er wat gebakken aardappeltjes bij als u wilt.”

Geconfijte-prei-linzen-preiroom-ottolenghi-extra-lekker
Bron: Extra Lekker, Ottolenghi Test Kitchen

Gekonfijte prei met Puy-linzen en preiroom van Ottolenghi

1. Verhit de oven tot 160 °C.

2. Leg de ringen prei in een grote kom met water zodat het zand eruit zakt. Giet ze af, dep ze droog en zorg dat ze intact blijven.

3. Doe de prei met de knoflook, tijm, 1 theelepel zout en een flinke draai peper in een ovenschaal van grofweg 30 x 20 cm. Meng alles losjes en giet de olie erover. Leg de preiringen zo dat de snijvlakken boven liggen, dek ze goed af met aluminiumfolie en bak ze 35 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en keer de preiringen om. Dek ze weer af met de folie en zet ze nog 35 minuten in de oven tot ze volledig gaar zijn. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 180 °C.

4. Kook intussen de linzen 12-15 minuten in ruim kokend water tot ze gaar maar niet tot moes gekookt zijn. Laat ze goed uitlekken en zet ze opzij.

5. Haal de prei als hij gaar is uit de oven en schep 100 gram van de prei plus vijf tenen knoflook in een schaal. Doe de linzen bij de overgebleven preiringen in de ovenschaal met ¼ theelepel zout en een flinke draai peper en meng alles rustig door elkaar. Dek de schaal weer af met de folie en zet hem nog 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en laat hem 10 minuten rustig staan. Verwijder de tijmtakjes.

6. Maak als de linzen in de oven staan de preiroom. Pureer de 100 gram afgemeten prei en de knoflook met de room, mosterd, het citroensap en ⅛ theelepel zout in een keukenmachine glad.

7. Roer als de room klaar is 60 ml citroensap en de gehakte kruiden door het linzen-preimengsel. Stort het op een schaal met een opstaande rand en serveer de preiroom in een aparte kom erbij.

Preiroom

1. Bewaar eventuele overgebleven room maximaal 2 dagen in de koelkast. Verwarm hem rustig in een pan met een scheutje water.

2. Serveer de preiroom bij het bekende zondagsgebraad of een gegrild gerecht.

OTK Extra Lekker
Bron: Extra Lekker, Ottolenghi Test Kitchen

> Extra Lekker van Ottolenghi Test Kitchen (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor €26,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.