Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 3 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: herfstige ramen met paddenstoelen

Hoe we de donkere dagen doorkomen op de Culy-redactie? Dat doen we met deze herfstige ramen met paddenstoelen. Want da’s nou echt een hartverwarmend gerecht.

Ramen ziet er altijd indrukwekkend uit, maar lastig om te maken is deze herfstige ramen totaal niet. Sterker nog, deze ramen met paddenstoelen zet je binnen 30 minuten op tafel.

De basis van de ramen met paddenstoelen is natuurlijk de paddenstoel. Die gebruiken we hier in de bouillon en als topping.

Ramen met paddenstoelen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf ramen met paddenstoelen maken

1. De gemarineerde lotuswortel

  1. Begin met het maken van de lotuswortel. Als je verse lotuswortel hebt, moet je deze eerst schillen en 10 minuten koken in water met 1 eetlepel azijn en 1 theelepel zout. Gebruik je gekookte lotuswortel (bijvoorbeeld uit de diepvries) sla deze stap dan over. Dep de lotuswortel droog.
  2. Verhit olie in een koekenpan en voeg de lotuswortel toe. Bak 3 minuten.
  3. Doe vervolgens de knoflook, sojasaus, honing en gember erbij en bak 2 minuten.
  4. Voeg 500 ml water toe en leg het deksel op de pan. Laat 20 minuten pruttelen tot het water is verdampt. Ga ondertussen verder met de rest van de ramen.
  5. Voeg als laatst de sesamolie, sezamzaadjes en maisstroop toe en laat de saus indikken. Je kunt de lotuswortel ook eerder maken. De gemarineerde lotuswortel blijft 2 weken goed in de koelkast.

2. De paddenstoelenbouillon

  1. Terwijl je de lotuswortel bakt, kun je aan de slag met de bouillon van de ramen met paddenstoelen. Doe als eerst de olie in een diepe pan. Voeg zodra de olie heet is de paddenstoelenmix toe en bak goudbruin, ongeveer 4 minuten.
  2. Voeg na 4 minuten de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Blus vervolgens de pan af met een scheut rijstwijn, en schraap de bodem met je pollepel.
  3. Voeg daarna water, een half paddenstoelenbouillonblokje, miso, gember en gesneden bosui toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
  4. Kook de bouillon van de ramen 10 minuten. Haal van het vuur en zeef de bouillon. Houd de bouillon en paddenstoelen apart.

3. De ramen met paddenstoelen samenstellen

  1. Kook de noodles volgens de beschrijving op de verpakking.
  2. Voeg de bouillon toe aan de kommen en doe vervolgens de ramen erbij.
  3. Schep de paddenstoelen over de noodles. Voeg de plakjes gemarineerde lotuswortel toe en een half (sojasaus-)ei. Wil je ‘m pittig? Voeg dan ook een schep chili-olie toe naar smaak.
  4. Decoreer de ramen met bosui en sesamzaadjes.
Ramen met paddenstoelen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer fijne herfstrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.