Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 2 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Klaar met grootse diners? De lekkerste recepten voor stamppotten op een rij

Je kunt het niet vaak genoeg eten of je vindt één keer per jaar meer dan genoeg: stamppotten. Waar je vroeger zout- én fantasieloze exemplaren voor je neus kreeg, experimenteren we tegenwoordig ook volop in die categorie. Dit zijn de lekkerste recepten voor stamppotten.

Zeker weten dat er ook één voor jou bij zit.

Dit zijn de lekkerste recepten voor stamppotten

Waar de één zweert bij andijvie, gaat de ander zonder nadenken voor hete bliksem. Iedereen heeft wel een favoriet recept. Hetzelfde geldt voor de toppings: een stamppot is immers geen stamppot zonder een crunchy toevoeging én een stukje vlees, vis, of ‘n vegetarisch alternatief. Bij de volgende recepten voor stamppotten zit dat wel goed.

Andijviestamppot

Favoriet sinds jaar en dag: andijviestamppot. Nu kun je deze natuurlijk volledig basic maken, maar minstens zo lekker is de toevoeging van smeuïge en smaakvolle toppings. En daar is meer bij mogelijk dan je in eerste instantie zou denken. Van een vega-versie tot een variant met krokant chorizokruim: van deze versies krijg je nooit genoeg.

Andijviestamppot met zoete aardappel en chorizo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Boerenkoolstamppot

Zeg je stamppot, dan zullen velen ‘boerenkool’ noemen. Eerlijk: zoals we het vroeger voorgeschoteld kregen, laten we ‘m liever ook daar achter. Inmiddels weten we beter: boerenkool is niet alleen gezond, er valt ook volop mee te variëren, iets dat ook geldt wanneer wintergroente in stamppot terecht komt. Check vooral ook eerst even deze boerenkooltips om het beste eruit te halen. Onze favoriete boerenkoolrecepten op een rijtje:

parmezaanstamppot met boerenkool en paddenstoelenjus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vegetarische stamppot

De gedachte dat een stamppot onlosmakelijk verbonden is met een rookworst of een kilo hachee is inmiddels verleden tijd. We variëren er tegenwoordig flink op los met bijvoorbeeld een stukje vis of juist een volledige vegetarische variant. En moeilijk is dat niet: door het ruimte aanbod van smaakmakers concurreert de vegetarische versie inmiddels makkelijk met die niet-vega exemplaren.

zomerstampot / postelein stamppot
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Net even anders-stamppot

Ook voor de hoofdingrediënten geldt: aardappelen zijn al lang niet meer de enige optie. Vervang klassiekers eens voor andere seizoensvarianten zoals pastinaak, spruiten, prei of zoete aardappel. En ook die rookworst is al lang niet meer de enige optie: denk aan kimchi, buikspek of chorizo. Volop mogelijkheden dus, waar we graag gebruik van maken.

Zoete aardappelstamppot met kimchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer comfort food:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.