Dit is het lekkerste basisrecept voor stamppot boerenkool

We zijn dól op noedels, risotto, curry’s en andere buitenlandse heerlijkheden – maar soms is het gewoon fijn om toch even bij de eigen tradities te blijven. En wat is er nou Hollandser dan stamppot boerenkool? Die kun je op heel veel manieren maken, maar de basis blijft natuurlijk hetzelfde. Aan dit basisrecept kun je toevoegen wat je zelf wil.

We zouden wel ‘Viva Holandia’ willen zeggen, maar da’s toch ook weer niet echt meer Nederlands… Hoe dan ook: Hup Holland hup!

Zo maak je stamppot boerenkool

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van ongeveer vijf centimeter groot. Doe ze in een ruime pan met een flinke snuf zout en voeg ook de boerenkool aan de pan toe. Vul de pan met net zoveel water totdat alles net onder staat en breng aan de kook. Kook ongeveer twintig minuten en giet de pan af als de aardappels beetgaar zijn.

Boerenkool masseren: waarom (en hoe) doe je dat?

Stamp de aardappelen en boerenkool samen tot stamppot met een pureestamper. Je kunt ervoor kiezen om er wat grovere stukken aardappel in te laten zitten, maar kunt alles ook helemaal fijn stampen.

Roer er een flinke klont boter en een scheut (warme) melk doorheen en breng op smaak met mosterd, zout, peper en een snufje nootmuskaat. Serveer de stamppot boerenkool met jus, (vega)spekjes en rookworst.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het met ons op Instagram of via Insta Stories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade voor een repost. Vinden we leuk.

Variaties op traditionele boerenkool

Spekjes en rookworst zijn natuurlijk een klassieke toevoeging aan stamppot boerenkool, maar zeker niet de enige! Probeer dit ook eens:

  • Voeg reepjes zongedroogde tomaat toe en vervang de nootmuskaat voor Italiaanse kruiden
  • Maak een Aziatische variant met een scheutje sojasaus, geroosterde kip en wat spicy pinda’s
  • Vervang de spekjes door stukjes gemarineerde tempeh voor een vega(n) variant

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Dit is het lekkerste basisrecept voor stamppot boerenkool
Sluiten