Redactie
Redactie Budgetrecepten 15 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Hete bliksem: de oud-Hollandse stamppot met appel en gehakt

Het leven wordt alsmaar prijziger, daarom houden ook wij af en toe de hand op de knip en doen we aan ‘budget koken.’ Kan bijvoorbeeld goed met hete bliksem: ook wel bekend als de oud Hollandse stamppot met appel en gehakt. Mooi meegenomen: dit recept zorgt ook nog eens voor een boel jeugdsentiment.

Want hete bliksem is toch dé herinnering aan logeren bij je opa en oma?

Wat is hete bliksem?

Geen herinnering aan logeerpartijen bij opa en oma of waren jouw ‘oude lui’ niet zo van het budget koken? In beide gevallen gaan we even klassikaal in op het belangrijkste van dit artikel: wát is hete bliksem?

Hete bliksem is een oud Nederlands gerecht. En zoals bij veel oud Hollandse gerechten is het een stamppot. Hij bestaat traditioneel uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appelen (goudreinetten meestal), 1 deel zoete appelen of soms peren en een deel uien.

Hete bliksem schreeuwt budget koken en daarom eet je er traditioneel geen luxe rookworst bij, maar bloedworst. Moet je van houden. Zo niet dan is ons recept een goed probeersel voor je. Wij serveren ‘m namelijk met gehakt in plaats van bloedworst.

hete bliksem ovenschotel hete bliksem recept budget koken
Bron: Culy

Hete bliksem ovenschotel met gehakt en appel

Verwarm je oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en zet op in een pan water met zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken totdat ze gaar zijn.

Schil vier van de vijf appels, verwijder de klokhuizen en snijd in grove blokjes. Doe in een pan met een heel klein bodempje water en breng aan de kook. Laat tien minuten koken totdat de stukjes zacht zijn. Voeg na een paar minuten de suiker toe.

Snipper de uien, verhit een klontje boter in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg het gehakt toe en bak gaar. Breng op smaak met zwarte peper.

Giet de aardappels af en stamp tot een puree met de melk, een flinke klont boter en de mosterd. Schep de appelmoes en het gehakt door de puree, proef en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in en verspreid hierover de puree.

Schil nu ook de laatste appel, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakken. Verdeel over de hete bliksem en bestrooi met de geraspte kaas en eventueel paneermeel. Zet de schaal 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is.

Zin in nog meer oud Hollandse pracht en praal? Wat dacht je van een klassieke stamppot boerenkool, runderstoofvlees met bier en appelstroop of – voor bij de koffie – arretjescake.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.