Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Pommes duchesse (aardappelsoesjes) van Joris Bijdendijk

Welkom bij Chez Bijdendijk: het Franse privérestaurant dat chefkok Joris Bijdendijk uit de grond heeft gestampt. Dat privérestaurant kun je met behulp van de recepten voor de lekkerste Franse klassiekers uit zijn nieuwe kookboek met gemak thuis gaan houden. Maak bijvoorbeeld eens zelf pommes duchesse (aardappelsoesjes) à la Joris.

Met Chez Bijdendijk – het nieuwste kookboek van de Nederlandse chefkok – tover je je keukentafel om tot een bistro waar kreeftensalade, oeuf mayo, gegratineerde oesters met champagnesabayon en geroosterde mergpijp worden geserveerd.

Chef Joris Bijdendijk (RIJKS*, Wils*) leerde alles gedurende zijn carrière alles over de klassieke Franse keuken tijdens zijn koksopleiding, stages in Frankrijk én van zijn vrouw Elsa, die Franse roots heeft. In zijn boek deelt hij 70 van zijn favoriete Franse recepten, die hij thuis regelmatig kookt.

Zoals pommes duchesse: klassieke Franse aardappelsoesjes. Wie aardappelpuree kan maken en nog vijf minuten tijd overheeft, kan ze zó uit de oven toveren.

Joris Bijdendijk en zijn familie in Chez Bijdendijk
Sophia van den Hoek

Joris over dit recept

Joris: “Een klassieker die door de diepvriesvariant zijn goede naam verloren is. Laten we daar wat aan doen, want alhoewel we best kunnen spreken van ouderwets, zijn pommes duchesse gewoon nog steeds hartstikke lekker.”

Pommes Duchesse
Jessie le Comte

Pommes duchesse recept

  1. Breng een pan gezouten water aan de kook. Kook de aardappels gaar, giet af en laat ze goed uitstomen. Pers de aardappel met een pureeknijper boven een kom tot een zeer fijne puree. Voeg de boter en eidooier toe aan de puree en meng goed door tot een smeuïge en gladde massa. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  2. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  3. Doe de aardappelpuree in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de pommes duchesse in 5 minuten goudbruin af.
  4. Deze pommes duchesse zijn een perfect bijgerecht bij vlees- en stoofgerechten, zoals de boeuf bourguignon van bladzijde 172 of de blanquette de veau van bladzijde 179.
Chez Bijdendijk boek
Nijgh & van Ditmar

Chez Bijdendijk van Joris Bijdendijk (Nijgh & van Ditmar) is nu te koop voor € 34,99. 

Meer aardappelrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.