Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 2 jun 2022
Leestijd: 6 minuten

Picknicken voor professionals: 30 makkelijke picknick recepten

Picknicken is hot! Het klamme kleedje in het natte gras heeft plaatsgemaakt voor super-de-luxe waterproof lakens en de kleffe Italiaanse bollen zijn ingeruild voor hippe dips, heerlijke broodjes en salades die de hele dag lekker blijven. Culy laat je zien hoe makkelijk jij je picknickmand kunt vullen met overheerlijk meeneem-eten. Zoek jij alvast een lekker stekkie uit om je kleed neer te leggen?

Picknicken voor professionals

Zoals we hierboven al zeiden: het beeld dat we bij picknicken hebben is vaak vertekend en neemt ons meestal mee naar onze jeugd. Toen je ouders het nog leuk vonden om uren te fietsen en daarna, aan een watertje tussen de wespen en muggen, limonade en kleffe bolletjes te eten. Dat kan anders!

Anno 2022 is picknicken hip, hot en happening. ‘s Ochtends bereid je de lekkerste salades, broodjes en andere mise en place om daarna te smullen op het strand, aan de waterkant of op een andere idyllische plek. Hoe je een picknick nu echt laat slagen? Als je van de zes ‘elementen’ brood, dips, warm/koud, salade, zoetigheden en drankjes iets toevoegt ben je al aardig op weg!

Brood in je picknickmand

We horen je denken: ‘moet ik nu zelfs voor het picknicken al mijn eigen brood gaan bakken?’ Nee, je hoeft niet zelf de keuken in voor Franse baguettes en een meergranenbrood. Brood in je picknickmand moet je namelijk zien in de breedste zin van het woord: focaccia, Turks brood, saucijzenbroodjes en ga zo maar door. Zolang er maar iets met deeg is om lekker van te happen én zolang je het zo knapperig mogelijk mee kunt nemen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van bladerdeegrolletjes met chorizo en paprika? Serveer er de aioli uit het recept bij en je hebt een volwaardige broodgang. Ook deze ultieme kaasstengels draai je zo in elkaar, evenals de snelle kaneelbroodjes (van kant en klaar croissantdeeg) met sinaasappel voor de zoetekauwen in je gezelschap.

Vergeet ook niet een hartige cake met zwarte olijven en pijnboompitten om le Méditeranée na te bootsen. Andere opties: een supersnel gevuld Turks brood met spinazie en feta, snelle focaccia (ja, die je vandaag nog uit je oven kunt toveren) van Alison Roman of Vietnamese saucijzenbroodjes die je toch even mee terug naar vroeger nemen (weet je nog de knakworsten in een croissantje?).

Vietnamese saucijzenbroodjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dips voor in je picknickmand

Zelfs als je geen plain stokbrood of focaccia meebrengt naar de picknickplek, zijn dips onmisbaar. Want hoe lekker is een komkommertje met zelfgemaakte hummus? Chique noemen we dat crudités, maar tijdens de picknick gewoon groentes om te dippen. Maak eens wat anders dan je go-to kikkererwten hummus, zoals deze mapo tofu-hummus van … juist: tofu. Houd je je wel even aan de 4 hummus geboden?

Een snelle pindadip of tzatziki doet het ook altijd goed. Wil je toch eens wat anders, ga dan voor deze heerlijke muhammara die je in een handomdraai in de mand hebt zitten. Ben je net zo dol op boter als de Culy redactie? Vergeet dan kruidenboter en kijk eens naar deze andere smaken boter.

Wil je je boter-game helemaal naar een hoger niveau tillen? Chef Thomas Straker laat je op zijn Instagrampagina bijna dagelijks nieuwe recepten zien van fancy botertjes zoals onderstaande curried butter. Maar hij heeft ze ook met zwarte olijven, ansjovis, zeewier en nog meer smaken waar ‘t water van in je mond loopt.

Koude warme dingen in je picknickmand

Naast brood en dips wil je natuurlijk nog meer hartigs te eten hebben. Want – afhankelijk van wat je drinkt – is een goede bodem een must. Gelukkig zijn er genoeg recepten die je warm maakt, maar die koud misschien wel lekkerder zijn. Zo doen frittata’s het altijd goed. Bijvoorbeeld deze BLT frittata of een frittata met daslook en shiitake.

Naast de frittata zijn er ook nog de fritters: kleine ‘koekjes’ van je favo geraspte groente. Maak ze met courgette of zoete aardappel, dip ze in een van de bovenstaande dips en het wordt super easy smullen geblazen. Zin in iets anders? Dan dient je picknickmand zich ook als prima (tijdelijke) verblijfplek voor heerlijke crêpehapjes of vietnamese filodeegrolletjes.

Handig aan bovenstaande recepten is dat je ze prima de avond van tevoren kunt bereiden. Snijd ze dan wel alvast in stukjes en doe die in een bakje. Als je dan de volgende dag gaat picknicken, hoef je alleen het bakje nog uit de koelkast te halen.

BLT frittata
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Salades in je picknickmand

Of je nu super bewust eet of niet: tijdens een picknick is er altijd wel iemand die zin heeft in een salade. Toch blijft het lastig om een klassieke ijsbergsla met dressing uren goed en lekker te houden zonder dat de blaadjes al bruin kleuren en zacht worden. Culy’s tip: maak een salade zonder sla, want dat kan heel goed en is misschien nog wel lekkerder.

Bijvoorbeeld deze heerlijke tabouleh van Mounir Toub, makkelijk, snel én het blijft uren lekker. Daarnaast vallen een caponata of couscous salade ook áltijd in de smaak. Geen fan van of zin in bovenstaande en wil je dicht bij de ‘echte’ salade blijven. Deze salade van rode paprika en tomaat is alles wat je smaakpapillen willen.

Tabouleh recept
Bron: Chef Toub: Lekker Arabisch

Zoetigheden in je picknickmand

Van al dat hartige lekkers krijg je waarschijnlijk ook zin in iets zoets. Gebruik het als ‘toetje’ of om je maag even afwisseling te geven. In dit artikel geven we je aan de hand van 20 makkelijke bakrecepten inspiratie om heerlijk zoet te picknicken. Of duik de keuken in om deze heerlijke limoen-muntrepen met shortbreadbodem te bereiden. Dé frisse afsluiting op jouw uitgebreide picknick.

Geen zin in grote cakes of taarten als afsluiting? Culy’s Nancy dook in hét recept van de biscuits uit Ted Lasso. Ted nam ze mee naar z’n kantoor, dan kun jij dat ook naar je picknick.

Biscuits uit Ted Lasso (koekjes)
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Drankjes in je picknickmand

Naast al dat etenswaar moet er natuurlijk ook iets zijn om gehydrateerd te blijven. Of dat nou alcoholisch of non-alcoholisch is. Maak bijvoorbeeld eens je eigen vlierbloesem– of rabarber/gember siroop of volwassen limo: rhubarberry. Super makkelijk en je hoeft alleen nog een fles water of prosecco mee te nemen om het mee te mengen voor een lekker drankje.

Zin in iets bijzonders? Probeer dan eens Pacha de cacao: sap van de cacaovrucht. En mocht je nu nog zin hebben in een afzakkertje achteraf, probeer dan eens een variant op de limoncello. Rootcello bijvoorbeeld.

Zin in iets ‘alcohol-achtigs’ maar moet je nog met de auto terug naar huis? We got your back. Tussen deze 6 alcoholvrije drankjes zit er vast een waar jij je glas twee keer mee gaat vullen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.