Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 23 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt

We vonden het nog eens tijd voor een good old couscous salade. Maar dan wél eentje met een twist, want het moet wel Culy blijven hé? In plaats van hapklare stukjes groenten kiezen we voor een groot stuk geroosterde aubergine. Die is namelijk zó mals dat je ze gewoon met je vork kunt doorprikken. Geniaal toch?

Verder brengen we de couscous salade goed op smaak met kerrie, rozijntjes, dilleyoghurt en geroosterde amandel. Anders gezegd: ‘t is een feestje van smaken en texturen in één smakelijke kom. En laat dat nou precies zijn hoe we onze salades graag hebben!

Enneeeuh: geen zorgen dat de aubergine de textuur van piepschuim heeft. Dat kan nog wel eens het geval zijn als die niet goed bereid is, maar zover laten we het hier natuurlijk niet komen. We grillen de aubergine lang en heet in de grillpan, zodat ‘ie gaat blakeren. Binnenin krijg je dan rokerig vruchtvlees, wat de groente alle eer aandoet.

couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt

Verhit een grillpan (zonder vetstof!) op hoog vuur. Schik de aubergines in de hete grillpan en rooster ze gedurende 30 minuten, tot ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn. Schil ze (voorzichtig!) wanneer ze nog warm zijn, dan komt de schil er het makkelijkst af. Snijd ze niet in stukken, maar hou ze in hun geheel. Laat afkoelen op een bord.

Doe ondertussen de couscous in een schaal. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over, bestrooi hem met de kerrie, het zout, een flinke snuf peper en de rozijntjes en giet het kokendhete water erover. Roer alles door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem gedurende 20 minuten opzij.

Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat afkoelen.

Maak in de tussentijd de dilleyoghurt. Doe daarvoor de gehakte dille, peper, yoghurt, citroensap en zout in een kom en roer goed door elkaar. Proef of de smaak goed is en zet afgesloten en koel tot de rest van je ingrediënten klaar zijn.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.

Tijd om de couscous salade op te maken op het bord. Schep wat van de couscous op een bord, leg de aubergine erop en werk af met de dilleyoghurt, de geroosterde amandelen en eventueel nog wat extra dille.

couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.