Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 19 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Vega fritters van zoete aardappel met frisse dipsaus

Fritters van zoete aardappel voor het ontbijt? Daar springen we met liefde voor uit bed, ochtendhumeur of niet. Met deze knapperige fritters zet je een ontbijtje op tafel dat even lekker anders dan anders is. Ook lekker als tussendoortje of borrelhapje.

Met de ingrediëntenlijst bij dit recept maak je een compleet vegan gerecht. Maar je kunt het natuurlijk aanpassen naar je eigen wensen. Ook een heel lekker recept voor kinderen trouwens (ook om samen met ze te maken), want fritters dippen in een sausje vinden ze vast leuk om te doen.

> Ook handig: Zo maak je de lekkerste fritters: van zoet tot hartig

Fritters van zoete aardappel
Bron: ©AbbotKinney’s Tessy van den Boom

Fritters van zoete aardappel

Rasp de zoete aardappel in de keukenmachine. Doe de geraspte aardappel, ui, zout, paprikapoeder en de olijfolie in een mengkom en laat het 5 minuten rusten.

Voeg het kikkererwtenmeel toe en roer totdat alles goed is gemengd.

Verhit een koekenpan op matig laag vuur. Of gebruik twee koekenpannen als je sneller wil bakken!

Schep 2 eetlepels van het mengsel en gebruik je handen om er een bal van te vormen. Vlak de bal zodat het een burgervorm krijgt. Herhaal bij de rest van het mengsel en leg de fritters op een groot bord.

Doe 5 lepels olijfolie in de koekenpan en plaats voorzichtig de (eerste lading) fritters in de pan. Laat ze in totaal 15 minuten bakken en draai ze na de eerste 10 minuten even om. Haal ze uit de olie wanneer ze goud en knapperig zijn, en laat de overtollige olie uitlekken op wat keukenpapier of een servet. Serveer de fritters warm!

In de tussentijd: meng de vegan yoghurt met de munt, kervel en het sap van 1 partje limoen in een kom. Breng op smaak met wat zwarte peper en zout.

Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan op matig laag vuur.

Leg de zoete aardappel fritters op een bord en kleed aan met rucola, plakjes avocado & sesamzaadjes. Garneer met de vegan yoghurt-dressing, pistachenoten, en een partje limoen.