Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De 4 geboden van de beste zelfgemaakte hummus

Hummus mag dan wel uit weinig ingrediënten bestaan, een gladde, romige hummus draaien is zo simpel nog niet. Want heb je ooit hummus geproefd zoals het hoort, dan weet je hoe moeilijk het is om die begeerlijke textuur thuis na te bootsen. Gelukkig zijn er een aantal principes waar je aan kunt vasthouden. Daarom: de vier geboden van de beste zelfgemaakte hummus!

Voor deze geboden doken we in het toffe TLV VEGAN van Jigal Krant. In dit kleurrijke boek vertaalt Jigal de bruisende food scene van Tel Aviv naar toegankelijke, plantaardige recepten. Over hummus is hij streng: “de geblenderde kikkererwtenellende die ze ons hier soms in de maag splitsen mag de naam choemoes niet dragen”, stelt hij.

Hoe je dan wel iets creëert wat in de buurt komt van het fluweelzachte goedje zoals je ‘m in Tel Aviv krijgt? Nou, zo dus.

De beste zelfgemaakte hummus

Het belang van je kikkererwten

Het is misschien verleidelijk om kikkererwten uit blik te gebruiken, maar DOE. HET. NIET. Zelfgekookte, perfect gegaarde kikkererwten zijn namelijk veel smaakvoller én creëren een fijnere textuur. Dat geldt trouwens ook voor andere peulvruchten uit blik, dat schreven we al bij ons recept voor gekookte bonen met broodkruim en een gepocheerd ei.

Hoe dan ook: voor de lekkerste zelfgemaakte hummus koop je dus gedroogde kikkererwten. Die laat je twaalf uur in de week staan (even vooruit plannen dus!) en kook je vervolgens gaar. Je moet er wat voor over hebben hè? En o ja: bewaar het kookvocht altijd, dit is het ideale wapen in de strijd om je hummus naderhand te verdunnen.

zelfgemaakte hummus
Bron: Pexels

De beste tahin

Net zo belangrijk als de kikkererwten is de tahin die je gebruikt. De kwaliteit van je hummus valt en staat écht bij de kwaliteit van je tahin, en geloof ons als we zeggen dat de ene tahin de andere niet is. Goede tahin herken je aan de regio van afkomst, olievorming, kleur en – uiteraard – smaak (lees er hier meer over!). Wij zweren heilig bij de tahin van SOUQ of de door Ottolenghi bejubelde Al Arz Tahini.

Less is more

Bij hummus geldt: less is more. Daarmee bedoelen we dat je vooral geen olijfolie, specerijen of andere smaakmakers in je hummus moet draaien. Niet alleen is dat alles behalve authentiek, lekkere hummus is al zó smaakvol van zichzelf dat ‘ie dit soort extra smaaktoevoegingen niet nodig heeft.

Olijfolie sprenkel je wél achteraf op de hummus, net als andere toppings.

Het belang van je keukenmachine

De beste hummus maak je in een krachtige keukenmachine met een groot, S-vormig mes, zo eenvoudig is het. Met een blender of staafmixer gáát in principe natuurlijk ook wel, maar dar zal nooit dezelfde, fluweelzachte textuur opleveren.

Basisrecept voor hummus

Een goed basisrecept voor hummus vind je dus in TLV VEGAN, of duik in kookboeken van betrouwbare auteurs als Yotam Ottolenghi of Claudia Roden. Dippen maar!

Wij hebben ‘m ook voor je:

Yotam Ottolenghi’s klassieke hummus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.