Redactie
Redactie Recepten 20 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Frittata met daslook en shiitake

Nick Barnard, de oprichter van Rude Health, heeft een kookboek geschreven: Eat Right. Vol met heerlijke gezonde recepten. Wij mogen een recept van hem delen: voor frittata met daslook. Mocht je geen daslook kunnen vinden, gebruik dan bieslook, of andere kruiden of lentegroenten.

Nick: “Een frittata is een omelet en vormt een perfecte basis voor verse seizoensgroenten, paddenstoelen en kruiden. Bovendien is een frittata een ideale gelegenheid om veel eieren te eten.

Het principe is simpel: kies een combinatie van hele verse seizoensgroenten, zoals daslook met shiitake, of spinazie met prei, of tuinboontjes met peterselie, of nieuwe aardappels met veel lente-uitjes, bak deze groenten eventjes aan en roer ze door de eieren. Giet het geheel dan in een pan en bak de omelet.”

Het recept voor frittata met daslook

Snijd de meeste stelen van de daslook weg, maak een bos van de bladeren en snijd deze grof met een scherp mes. Bewaar de bloemetjes voor garnering. Snijd de shiitake in vrij kleine stukjes, want ze behouden hun vorm tijdens het bereiden.

Laat een paar klontjes, of 2-3 eetlepels, ghee smelten in een veelgebruikte, gietijzeren koekenpan en begin de ui te fruiten boven middelhoog vuur tot hij zacht wordt. Voeg nu de paddenstoelen toe en bak ze circa 5 minuten mee. Roer af en toe. Doe de daslook in de pan, roer hem door de ghee en wacht tot hij slap wordt, na circa 2-3 minuten. Neem de pan van het vuur om af te koelen.

Klop de eieren even, niet langer, in een grote schaal tot ze zijn vermengd en doe er zout en zwarte peper bij. Roer de afgekoelde daslook met de ui en de paddenstoelen erdoor evenals de plakjes knoflook.

Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en zet hem weer op middelhoog vuur. Laat opnieuw een flinke klont, of circa 2 eetlepels, ghee smelten. Is de ghee gesmolten en heet, giet dan het eimengsel in de pan.

Laat het een paar minuten bakken en stollen, houd de pan dan een beetje schuin, til de rand van de frittata op met een spatel en laat het vocht eronder lopen. Doe dit rondom, zodat de frittata een verhoogde rand krijgt en er nauwelijks vocht in het midden overblijft.

Leg een overstekend bord op de pan en keer het geheel voorzichtig en snel om. Doe nog een klein stukje ghee in de pan, laat dit smelten en laat dan de frittata van het bord in de pan glijden om de onderkant te bakken. Dit duurt circa 2 minuten. Je kunt de bovenkant van de frittata ook in de oven afbakken, maar gebruik dan wel een ovenvaste koekenpan. Bak de frittata eerst op het fornuis en zet de pan daarna in een hete oven of onder de grill. Dien meteen op.

Eat Right

Eat Right ligt vanaf nu in de (digitale) boekwinkel voor € 26,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.