Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 19 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Salade van rode paprika en tomaat uit Med van Claudia Roden

Ken je Claudia Roden nog? Deze dame is zo’n figuur uit de culinaire geschiedenis die je móét kennen. Tijdens haar indrukwekkende carrière schreef ze het ene kookboek na het andere en hiermee inspireerde ze niet alleen heel wat thuiskoks, maar ook grote namen als Ottolenghi. Med – haar nieuwste boek – barst alweer van de culinaire inspiratie. Gangbare, Mediterraanse recepten vormen de rode draad, zoals deze salade van rode paprika, tomaat en gekookte citroen.

Claudia: “Deze salade is geïnspireerd op een Marokkaanse salade en favoriet door de mooie kleuren en heerlijke smaak. De toevoeging van gekookte citroen geeft een bijzondere, scherpe smaak. Dit heb ik zelf bedacht. Kook hiervoor de schoongeboende citroen 30 minuten tot deze helemaal zacht is.”

salade van rode paprika en tomaat
Bron: Med

Salade van rode paprika en tomaat

Verhit de oven tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier of aluminiumfolie. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de stelen en de zaadlijsten en leg ze met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Rooster ze 25-35 minuten in de oven tot ze zacht zijn en het vel blaren heeft. Leg ze dicht op elkaar in een lege pan of schaal, leg daar een goed passend deksel op en stoom ze op laag vuur circa 10 minuten waardoor het vel loskomt. Verwijder als ze voldoende afgekoeld zijn om aan te pakken met een scherp mesje het vel en snijd de paprika’s in repen.

Verhit terwijl de paprika’s in de oven staan de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de tomaten en de rode peper (als je die gebruikt) 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Schud de pan af en toe heen en weer en roer met een houten spatel door. Schuif de tomaten naar de zijkant van de pan, leg de knoflook op een lege plek in de pan en bak deze al roerend tot de geur vrijkomt en hij licht begint te kleuren. Roer de suiker en een beetje zout erdoorheen.

Voeg de paprika’s toe aan de pan met de tomaten. Snijd de citroen (als je die gebruikt) in kleine stukjes en voeg met sap en al (maar zonder pitten) toe aan de pan. Laat nog een minuutje zachtjes smoren en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen.

Eet de salade op kamertemperatuur. Besprenkel royaal met olijfolie en strooi korianderblaadjes eroverheen

Variaties:

~ Garneer met 10 zwarte olijven en 10 ansjovisfilets uit olie.

~ Los voor de Napolitaanse peperoni e pomodorini in agrodolce 2 eetlepels suiker op in 100 ml wittewijnazijn. Giet dit over de paprika’s en tomaten en laat circa 2 minuten doorkoken. Laat in dit geval de suiker, gekookte citroen en koriander achterwege.

MED - Claudia Roden

Med van Claudia Roden (Fontaine uitgevers) is nu (online) te koop voor € 32,-

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.