Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten 18 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf muhammara maken (gepofte paprikadip)

Mezze is een verzamelnaam voor smeersels, dips en andere goddelijke sausjes die ze in het Midden-Oosten je in 1 keer voorschotelen. Een grote tafel vol met heerlijkheden, als een soort voorgerecht, geserveerd met platbrood of pita’s. Muhammara is daar steevast een onderdeel van en dat snappen wij helemaal. Wij zijn fan.

Muhammara is een dip van gepofte paprika’s samen met walnoten en granaatappelmelasse. In dit recept wordt hij nog lekkerder gemaakt door de toevoeging van tahin, limoen en rozenharissa. In 1 woord geweldig.

Dit smeersel is dus bijzonder lekker op een mezze tafel naast een hummus, baba ganoush of labneh. Maar muhammara is veelzijdig. Combineer het met een stukje gegrilde kipfilet of witvis of bij een blokje kaas op een kaasplateau is hij ook echt een leuke combi. Smeer het eens op je broodje gezond en je zult verbaasd staan van het resultaat.

Kooktip: nadat je de paprika’s hebt gepoft in de oven, leg je ze in een kom. Dek deze luchtdicht af met folie of stop ze in een zakje die je kunt afsluiten. Doordat je de paprika’s een tijdje op deze manier laat stomen, krijg je veel makkelijker het vel eraf.

Muhammara
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Zo maak je zelf muhammara

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de paprika’s in een ovenschaal en laat ze in 15 à 20 minuten (zwart)blakeren. Haal ze uit de oven en leg ze in een kom. Dek deze kom goed af met huishoudfolie of een bord. Zet even weg.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een keukenpapiertje. Houd enkele walnoten apart voor de versiering en hak de rest grof.

Haal de vellen van de paprika (geen ramp als kleine stukjes blijven zitten) en verwijder de zaden. Dep de paprika droog met keukenpapier.

Stop de paprika samen met het broodkruim, olijfolie, rozenharissa, tahin, limoensap, paprikapoeder en de geroosterde walnoten en de granaatappelmelasse in een hakmolen of blender (het mag ook met een vijzel!). Hak totdat je een smeuïge muhammara hebt. Proef af op zout.

Serveer in een kom en versier met de apart gehouden walnoten en een paar druppels granaatappelmelasse.

Muhammara
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.