Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 24 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Taco-party gepland? 5 tips om de lekkerste taco’s te maken

Taco-party gepland? Dan zijn we bij deze officieel een heel klein beetje jaloers. Voor taco’s mag je ons namelijk al-tijd komen wekken. Zeker als de taco’s helemaal on point zijn, wat vast en zeker lukt met deze 5 tips voor de lekkerste taco’s.

Met deze 5 tips om de lekkerste taco’s te maken ga je scó-ren! En vergeet vooral niet om er Mezcal of een cocktail met tequila bij te serveren.

5 tips om de lekkerste taco’s te maken

1. Koop goeie (blauwe!) tortilla’s van maïs

De belangrijkste factor voor een goeie taco zit’m wellicht in de kwaliteit van de tortilla. In de supermarkt vind je vaak tarwetortilla’s, maar als je’t écht op z’n Mexicaans wil, dan koop je tortilla’s die gemaakt zijn van maïs.

Tegenwoordig vind je maïstortilla’s in de meeste grote supermarkten (zoals deze van het merk La Morena). Zo niet, dan heb je bij internationale toko’s (zoals Tjin’s toko in Amsterdam) grotere kans om authentieke maïstortilla’s te scoren. Met een beetje geluk bots je ook op blauwe tortilla’s, gemaakt van een blauwe maïssoort. Extra funky en 100% zoals in Mexico.

Maistortilla's met popcorn en geroosterde mais
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Zoek inspiratie bij tacotentjes

Wil je wel eens wat anders dan een taco met kip en guacamole, dan is onze beste tip om inspiratie op te doen bij de menukaarten van tacorestaurants. Zo serveren ze bij Alfredo’s in Rotterdam taco’s met gefrituurde bakbanaan, mangosalsa en rode kool en bij Hija De Sanchez in Kopenhagen taco’s met gebakken ei, tomatensalsa, chicharron, ui en koriander.

Super handig, want zo stuit je op combinaties die je anders nooit had kunnen bedenken. Ook op de menukaarten van Fifty Fifty, Coba en Cabrón vind je vast heel wat inspiratie.

3. Zorg dat je smaken goed in balans zijn

Of je nu een bestaand recept gebruikt of niet, zorg dat je altijd zorgt dat de smaken in je taco mooi in balans zijn. De Mexicanen zijn niet bang van een beetje zoet (mangosalsa!) in combinatie met zuur (vers limoensap!), zout (cheddarkaas!), romig (zure room!) en spicy (chipotle!).

Bij de lekkerste taco’s zijn deze smaken mooi in balans. Zorg er dus voor dat je nooit overdadig veel inzet op één smaak, maar net een balans creëert tussen zoet, zout, zuur, romig en pikant.

4. Vergeet de (verse) toppings niet

Bestel je in Mexico een taco, dan mag je zeker zijn dat daar altijd een vers limoentje bij wordt geserveerd. En hoewel een bepaald deel van de bevolking koriander naar zeepsop vindt smaken, lijken ze in Mexico geen taco te serveren zonder dat ‘ie afgewerkt wordt met een paar blaadjes verse koriander.

Misschien lijkt dit louter ter afwerking, maar vergis je niet: verse toppings als limoen, koriander of (ingelegde) rode ui zijn cruciaal! Door toppings kan je ook makkelijk extra crunch toevoegen, zoals we eerder deden met popcorn en geroosterde maïs.

Taco's met zalm en avocado-mangosalsa
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. It’s all in the sauce

De Mexicanen, die deinzen niet terug van een stevige partij spicyness. Salsa macha, salsa verde, pico de gallo,.. Het liefst van alles maken ze hun eigen verse salsa’s of druppelen ze overal wat extra chili-olie op.

Hou jij ook wel van wat spicyness, zorg dan dat er minstens één fijne salsa op tafel staat. Die kan je zelf maken (bijvoorbeeld via deze handige guide), maar je kan ook investeren in een kwaliteitsvolle hot sauce. En de liefhebbers kunnen zelfs een hot sauce abonnement nemen! Da’s pas ware taco-liefde.

PS: Don’t trust people that don’t like tacos. They’re probably not human. 

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.