Redactie
Redactie Inspiratie 13 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Dat jij koriander naar zeepsop vindt smaken is genetisch bepaald

Koriander: you love it or you hate it. Hoor je bij die laatste groep? Dan kan je vanaf nu tegen iedereen zeggen dat je er niks aan kan doen. Want wat blijkt: het is genetisch bepaald.

Waar sommige mensen bergen koriander over hun noedelsoep of Aziatische kipgerecht gooien krijgen anderen stuiptrekkingen bij ook maar de kleinste hap.

De haters beweren vaak dat koriander naar zeepsop smaakt. Kan jij je hier in vinden? Dan komt dat waarschijnlijk door jouw genen, en hoe jij geur en bitterheid ‘registreert’.

Genetische variatie

Uit onderzoek waarin koriander-lovers en haters met elkaar werden vergeleken, blijkt dat de haters een genetische variatie hebben waardoor ze koriander naar zeep vinden smaken. Dit zit in het gedeelte van de hersenen dat geuren en chemicaliën in lucht en eten ‘codeert’.

Deze zogenaamde ‘afwijking’ komt bij 4 tot 14 procent van de mensen voor, afhankelijk van waar in de wereld je bent opgegroeid. Zo zijn er meer mensen in Nederland die koriander uit de weg gaan dan in bijvoorbeeld Vietnam.

In de onderstaande video is te zien dat naast deze genetische variatie, er nog drie andere genen zijn die mensen koriander doen verafschuwen. Allemaal genen die te maken hebben met de perceptie van geur en bitterheid. Eindelijk: jouw haat voor koriander verklaard!

Even wennen

Er zijn ook mensen die lang geen koriander lusten, maar voor wie de bossen op een gegeven moment niet meer aan te slepen zijn.

Het kan dus zo zijn dat de smaak van koriander er eentje is waar je aan moet wennen. Maar voor die mensen waarvoor het genetisch bepaald is, zal koriander toch echt naar zeep blijven smaken…

Dit vind je misschien ook interessant: Kaffir limoenblaadjes: de frisse, aromatische smaakmaker

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.