Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 12 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Salsa macha: de Mexicaanse salsa waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had

Als we Mexicaans koken, garneren we het liefst alles met een goede salsa. En als er dan nog over is, dippen we onze toast er toch gewoon in? De klassieke tomatensalsa kennen we natuurlijk, net als salsa van verse rode pepers. Maar salsa macha is weer iets heel nieuws: gemaakt van gedroogde pepertjes, en daardoor pittig, maar ook hartig door de pinda’s, en zelfs een beetje zoet.

We vertellen je graag alles over deze multifunctionele smaakexplosie!

Salsa macha: wat is het?

Salsa macha is een Mexicaanse saus, afkomstig uit Veracruz (aan de oostkust). Hij wordt gemaakt van olijfolie, gedroogde pepertjes (Chile de Arbol of gedroogde Chipotle-pepers), knoflook, pinda’s, sesamzaadjes, zout en soms nog andere ingrediënten als azijn, suiker en kruiden.  Door de afwezigheid van tomaat en het gebruik van gedroogde pepers, is de smaak heel uitgesproken, bijna meer zoals pesto dan salsa.

De saus is bovendien een stuk langer houdbaar dan salsa van verse pepers of tomaten.

Salsa Macha ?? Por aquí todos los detalles para que prepares tu versión de esta salsa. En mi Segunda experiencia y con los comentarios de @solarirenee para que tu salsa te salga buenísima. ✔️ajos, muchos ajos, te le dará un aroma y sabor muy peculiar. Te recomiendo fileteados para extraer el sabor. ✔️los chiles pueden ser mezclados, para aminorar el grado de picor, puedes retirar o no las semillas, de pendiendo tu valentía o de plano usar con un gotero al servir ? ✔️ Usa la menos cantidad de aceite para dorar los chiles y el ajo, es mejor agregues en frío al licuarlo. ✔️cuida que no se quemen los ingredientes, de lo contrario no tendrás el sabor deseado. ✔️Usa aceite de oliva extra virgen ( de buena calidad) ✔️Sal de mar o rosa Cada uno de los ingredientes son importantes, como menciono la chef no tiene que ser las mismas cantidades, ni los mismos ingredientes, juega un poco agregando ajonjolí tostado o algunas otras semillas. Se me ocurre que para la próxima vez lo mezclaré con ajonjolí, cacahuete, semillas de calabaza y de girasol. – – Alguien sabe por qué el nombre de Salsa Macha ? Que nos comenté por que me intriga ?? ? Será por que tienes que ser bien Macha para comerla ? ???? – – #salsamacha #salsamexicanas #chilessecos #ajos #aceitedeoliva #saldemar #opcionessaludables #cocinasimple #cocinasustentable #recetas #simpleynatural #salsa #coacheshabitos @coacheshabitos

207 Likes, 60 Comments – Malú López ?Cocina Natural (@malu_cooks) on Instagram: “Salsa Macha ?? Por aquí todos los detalles para que prepares tu versión de esta salsa. En mi…”

De ingrediënten worden niet echt gebakken in de olie, omdat de knoflook en pepers dan bitter kunnen worden, maar worden er langzaam in gegaard zodat de olie de smaken opneemt. De noten en zaden verbranden dan ook niet. Daarna wordt het geheel gevijzeld of in een blender gedaan – afhankelijk van hoe grof je de salsa macha het liefst hebt.

Hoe combineer je het?

Pesto kun je bijna overal bij eten, en dat geldt eigenlijk ook voor de pittige, hartige salsa macha. De saus is heerlijk bij de meeste Mexicaanse gerechten, zoals taco’s en quesadilla’s, of gewoon bij rijst, bonen en mais.

Maar je kunt er meer dingen mee op smaak brengen. Voeg wat pit toe aan je toast met avocado en ei ‘s ochtends, of dip er een beetje brood in bij de borrel. En denk vooral ook lekker out of the box: bij Café Binnenvisser aten we bijvoorbeeld al eens bloemkoolsoep met salsa macha.

¡Deliciosa salsa! Acompáñala con todo tipo de antojitos, botanas y guisados! . . . . #salsasartesanales #salsamacha #cachuate #especias #chiledearbol #chilemorita #ajonjoli #productosorganicos #chile #salsa #semillas #foodporn #gourmet #salsa #chilenatural

18 Likes, 1 Comments – el mercadito (@elmercaditotj) on Instagram: “¡Deliciosa salsa! Acompáñala con todo tipo de antojitos, botanas y guisados! . . . ….”

Zelf salsa macha maken

Zelf maken? Dat is dus heel simpel. Verwarm olijfolie op laag vuur en laat daar hele teentjes knoflook, stukjes pinda en gedroogde pepertjes in trekken. Bak de sesamzaadjes even mee op middelhoog vuur, en giet de ingrediënten daarna over in een blender, waar je ook nog een beetje suiker, zout en azijn toevoegt.

In deze video legt Pati Jinich het snel en gemakkelijk uit:

Pati Jinich – How to Make Salsa Macha

Pati demonstrates how to make salsa macha, a very thick and unusual salsa that comes from the state of Veracruz. Instead of being tomato or tomatillo based like many other Mexican salsas, it uses chipotle chiles, nuts and seeds. It is spicy, savory, and a tiny bit sweet with a hint of acidity.

Niet alleen met de dikte en structuur kun je experimenteren, maar dat kan natuurlijk ook met smaken. Sommige recepten voegen bijvoorbeeld nog limoensap toe, of extra kruiden als komijn of uienpoeder.

Hoe meer je uitprobeert, hoe meer excuses om het vaker te eten, want geloof ons: you’ll love it.

Meer Mexicaanse gerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.