Culy
Culy Inspiratie 4 dec 2016

Holy mole: de nationale saus van Mexico

Mole – spreek uit: molé – is een typisch Mexicaanse saus met enorm veel varianten. Elke versie is in ieder geval pittig door de toevoeging van chilipeper en geeft gerechten een heerlijk rijke smaak.

De meeste soorten bestaan uit wel meer dan twintig(!) ingrediënten, variërend van uien, tomaten, (gedroogde) chili, rozijnen, amandelen, kruiden, chocolade en zelfs tortilla’s. De truc is om de perfecte balans te vinden tussen al deze ingrediënten, als dat lukt heb je een geweldig lekkere saus.

Mole poblano

Mole poblano is de meest bekende soort. Als je ergens op een menukaart mole ziet staan, dan is het hoogstwaarschijnlijk mole poblano. Deze variant wordt gemaakt met kaneel en een goede dosis chocola. Klinkt misschien gek, maar de chocola is niet overheersend.

In plaats daarvan balanceert de chocola prachtig alle smaken en geeft het een tegenhanger tegen al die pittige chili’s. Door de diepe smaken is mole poblano heerlijk op bijvoorbeeld geroosterde mais of jalapeño.

Mole poblano wordt veel geserveerd op speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en Cinco de Mayo, een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen. Je kunt mole poblano zo zelf maken.

Zwarte mole

Zwarte mole komt uit Oaxaca, een Mexicaanse staat bekend om de grote hoeveelheid verschillende soorten. Zwarte mole is een stuk dikker en rijker dan mole poblano en wordt vaak geserveerd met kip.

Net als in de meeste soorten zitten er onder andere chilipepers, uien, knoflook en chocola. Maar wat zwarte mole echt onderscheidt is, hoja santa. Dat betekent ‘heilig blad’, is een aromatisch kruid en groeit in Mexico.

In Nederland iets moeilijker te krijgen, maar het is zeker niet onmogelijk. Heb je het op de kunnen tikken? Ga dan heel snel aan de slag met het maken van zwarte mole.

Groene mole

Groene mole of mole verde is de meest frisse variant van allemaal. Deze wordt gemaakt met pompoenpitten, chili’s en tomatillo’s. Deze versie is ook het snelst te maken dus mocht je haast hebben, dan is dit recept voor salsa verde een topper.

Doordat mole verde niet zo rijk is maar juist fris en licht, wordt hij vaak gecombineerd met vis of schaaldieren. Zoals in dit recept met garnalen, heerlijk om te serveren met wat fluffy rijst.

Tortilla’s

De Mexicaanse keuken staat vooral bekend om de honderden manieren waarop ze tortilla’s maken. Van taco’s tot enchilada’s, het is overal lekker op.

Maak bijvoorbeeld deze taco’s met langzaam gegaard rundvlees, of deze enchilada’s met mole van flespompoen.

Meer Mexicaanse recepten

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Holy mole: de nationale saus van Mexico
Sluiten