Redactie
Redactie Inspiratie 26 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Chipotle: rokerig, zoet en pittig (en dé smaakmaker uit de Mexicaanse keuken)

Chipotle is niet weg te denken uit de Mexicaanse keuken, maar in Nederland zijn we er nog iets minder bekend mee. Jammer, want deze gerookte jalapeñopeper kan een echte toevoeging zijn op jouw volgende maaltijd.

Een chipotle is niks anders dan een gerookte en gedroogde jalapeñopeper, maar hij is in heel veel verschillende vormen te krijgen. Doordat de peper wordt gerookt krijgt deze een rokerig en zoet aroma, maar blijft daarnaast ook behoorlijk pittig.

Een beetje pit in je gerecht stoppen

Gedroogde chipotle

Gedroogde chipotle pepers zijn in potten te koop. De rokerige smaak is bij deze variant wel heel sterk aanwezig, dus we gooien hem het liefst in een soep of stoofschotel, om hem er op het laatste moment weer uit te vissen.

Laat bijvoorbeeld een gedroogd exemplaar mee sudderen de volgende keer dat je chili con carne maakt. Of als een lekkere pittige toevoeging aan je volgende batch tomatensaus.

Chipotlepoeder

Chipotle is ook in poedervorm te koop, vergelijkbaar met chilipoeder, maar dan met een tikkeltje rook. Heerlijk om een dry rub voor spareribs mee te maken.

De combinatie van chill en chocola zie je tegenwoordig steeds vaker. Een chocoladecake zonder bloem vinden wij altijd al heerlijk, kan je nagaan wat je proeft als je er ook nog wat chipotlepoeder doorheen doet…

Chipotle e adobo

Toch wordt in de meeste recepten chipotle e adobo gebruikt, en dit is ook onze favoriet. De gerookte en gedroogde jalapeños worden ingeblikt in een puree van tomaten, azijn, knoflook en specerijen.

Eigenijk lekker genoeg om zo op te lepelen, of pureer de hele inhoud van het bakje en smeer het op een stokbroodje. Maar ook top om te verwerken in een hele hoop recepten.

Chipotle e adobo wordt vooral gebruikt in de Mexicaanse keuken en is dan ook een geweldige toevoeging op de taco tuesday. Onze favoriet is dit recept voor taco’s met Cubaanse pulled pork en pittige mayonaise.

De adobo saus waarin de pepers komen is ook een heerlijke pittige smaakmaker, zoals door witte bonen met korianderpesto. Of geef je barbecuesaus extra rokerigheid, want dat is toch waar het allemaal om draait op een barbecue.

Sauzen met chipotle

Naast de bovengenoemde soorten bestaan er ook een heleboel chipotle sauzen, waarvan je de meeste gewoon bij de supermarkt kan kopen.

Zo bestaat er een versie van de beroemde tabasco hot sauce, maar ook Heinz en Calvé hebben hun versie van pittige saus met chipotle. Perfect voor als je op het laatste moment nog een spuit extra pit aan je eten wil toevoegen!

De lekkerste recepten met chipotle:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.