Redactie
Redactie Inspiratie 7 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Mezcal: hét populaire Mexicaanse drankje van dit moment

Als je denkt dat tequila hét drankje van Mexico is, dan heb je het mis. Mezcal is namelijk in opkomst en hipper dan ooit. Tequila, move over, mezcal is hot!

Mezcal (je ziet het ook wel als ‘mescal’ geschreven) en tequila hebben iets gemeen: ze zijn een sterke drank afkomstig uit Mexico én worden beiden gemaakt van het sap van de agaveplant. Tequila is zelfs een soort mezcal, maar let op: niet alle soorten mezcal zijn ook tequila…

Tequila vs. mezcal

Tequila mag van slecht één soort agave gemaakt worden uit één bepaald gebied, namelijk de blauwe agave uit Jalisco, West-Centraal Mexico. Mezcal wordt gemaakt van de sappen van andere soorten agave en is niet gebonden aan een bepaalde regio. Wel is Oaxaca een populaire regio voor het maken van mezcal.


De agaveplant

Smaak

Naast dat het van een andere soort agave wordt gemaakt, heeft mezcal ook een andere bereidingswijze én smaak. Doordat de agave wordt geroosterd krijgt de drank namelijk een rokerige smaak. Voor tequila wordt de agave gestoomd en dit geeft een zachtere smaak.

Ben je benieuwd naar het volledige productieproces van Mexicaanse mezcal? Bekijk dan onderstaande video:

Zit er een worm in je fles?!

Het zou kunnen dat je wel eens een worm ben tegengekomen in een fles mezcal. In de agaveplant leven twee soorten wormen en er wordt wel eens één worm aan een fles toegevoegd. Waarom? We hebben een teleurstellend antwoord op deze vraag: het is slechts een marketingstunt.

Als je écht wilt weten of je een goede fles mezcal in handen hebt, kijk je dus niet naar de aanwezigheid van een worm. Kijk liever naar het percentage agave. 100 procent agave is het beste en dat geldt overigens ook voor tequila.

Bij de slijterij

In Nederland is mezcal gewoon te krijgen bij de slijterij. Bekende merken zijn Gusano Rojo en Alacrán. Alacrán is onder meer verkrijgbaar bij Sterk Amsterdam. Gusano Rojo kan je ook online bestellen.

Cocktail hour!

In hippe cocktailbarretjes zie je mezcal steeds vaker op het menu staan. Als ingrediënt voor een smakelijke cocktail of straight, geserveerd met zout en een schijfje citroen.

Wij kwamen het onder meer tegen bij de Amsterdamse bars Hiding in Plain Sight en Vesper Bar.

Mezcal vind je op een cocktailmenu vaak in combinatie met citrusvruchten als grapefruit, limoen en citroen, maar ook frisse tonen van komkommer en appel zie je vaak terug in een cocktail met de Mexicaanse drank.

De beginnende mezcal-drinker vindt hier een lijstje cocktails om te proberen, want – net als tequila – is mezcal een drank voor gevorderden! Sterkte…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.