Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 31 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je voor de beste taco’s naar Kopenhagen moet

Voor de allerbeste taco’s moet je naar… Kopenhagen. Die zag je vast niet aankomen hè? Je bent niet de enige. Maar ondertussen gooit Rosio Sanchez hoge ogen met haar taco-hotspots Hija de Sanchez én haar nieuwe restaurant Restaurant Sanchez. Hier maken ze zelfs de tortilla’s helemaal from scratch.

Hoe kan het dat we naar Denemarken moeten voor verrukkelijke taco’s? Daar is Rosio Sanchez verantwoordelijk voor. Ze wordt nu al één van de meest innovatieve vrouwen in de culinaire wereld genoemd. Immers: zij leerde de Denen wat een goede taco is.

Hija de Sanchez
Bron: Hija de Sanchez

Van Noma naar Hija de Sanchez

Rosio is pas 32 jaar en toch heeft ze er nu al een loopbaan op zitten waar je u tegen zegt. Ze studeerde aan Le Cordon Bleu, stond als patissier in de keuken van het met een Michelinster bekroonde WD-50 in New York en verdiende daarna haar strepen bij Noma. Als in: het beste restaurant ter wereld. Ook daar werkte ze in de patisserie, als souschef. Ze nam zelfs deel aan Noma Mexico.

Waarom dan taco’s? Rosio groeide dan wel op in Chicago, haar roots zijn ontegenzeggelijk Mexicaans. Toevallig beschikt Chicago ook nog eens over een levendige Mexicaanse community, met legio taquierias. Het inspireerde haar tot het openen van haar eigen taqueria in Kopenhagen: Hija de Sanchez. Inmiddels zijn er daar 2 van en onlangs opende ze ook haar eerste restaurant: Restaurant Sanchez.

Rosio Sanchez
Bron: Hija de Sanchez

Kakelverse tortilla’s

Alle restaurants zijn modern, maar leunen ook op Mexicaanse tradities. Zo is het opvallend dat alle tortilla’s hier helemaal vers worden gemaakt. Daarvoor maken ze hun eigen maïsbloem, waarvoor ze de maïs koken en malen op steen. Ook leuk zijn de Scandinavische invloeden, zoals gebruik van kruisbessen en duindoorn: typisch Deense ingrediënten.

Overigens is Rosio er ook niet vies van om samen te werken met de groten der aarde: chefs Massimo Bottoura van Osteria Francescana in Modena en Daniela Soto-Innes van restaurant Cosme in New York stonden ook al in de keuken van Hija de Sanchez.

Hija de Sanchez
Bron: Hija de Sanchez

Taco-party!

Bij de taquerias worden 11 verschillende taco’s geserveerd. Bovendien zijn er ontbijt-taco’s, lunch-taco’s en taco’s voor het diner. Taco’s all day dus! Je eet er bijvoorbeeld taco’s met krokante vishuid, salsa van kruisbes, ui, koriander en avocado. Of met een gebakken ei, tomatensalsa, chicharrón, ui en koriander. En wat dacht je van mini churros, die door drop-suiker zijn gerold en worden besprenkeld met gevriesdroogde zwarte bessen.

Bij Restaurant Sanchez eet je naast taco’s ook andere gerechten. Denk aan tostada’s, oesters met habanero en duindoorn en Mexicaanse octopus in een stoof met tomatensalsa, munt, jalapenos en verse tortilla’s. En sla ook beslist de enorme chicharrón niet over, die je in een verse salsa kunt dippen…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.