Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 4 nov 2021

Get your spice on: dit zijn de 12 lekkerste recepten voor curry

India, Thailand, Japan… De verscheidenheid aan curry’s is eindeloos. Of je nu een vullend, kruidig exemplaar op tafel wilt zetten of toch liever iets fris en lichts: wij hebben het recept voor je.

Eén ding is in ieder geval zeker: hartverwarmend zijn ze allemaal.

De 12 lekkerste recepten voor curry

‘The Stew’ van Alison Roman

Wie op Instagram zit, heeft vast en zeker de hype rondom #thestew meegekregen. Nadat Alison Roman de curry deelde, maakten mensen ‘m massaal na – inclusief eigen variaties, uiteraard. De basis is simpel: kokosmelk, kikkererwten en een flinke lading kurkuma. Maar voeg daar verse gember, knoflook, chilivlokken en een dot Griekse yoghurt aan toe en je hebt perfect comfortfood.

The Stew van Alison Roman (kikkererwtencurry)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: ‘The Stew’ van Alison Roman (de kikkererwtencurry die viraal ging)

Chicken katsu curry

Deze kip katsu curry was één van de best bekeken recepten op Culy in 2020. Die kan dus niet in dit rijtje ontbreken! Voor wie katsu nog niet kent: da’s zeg maar de Japanse variant van de schnitzel. Combineer de krokante katsu met een een romige curry en je kunt je geluk niet op.

Chicken katsu curry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: chicken katsu curry (Japanse curry met krokante kip)

Vega(n) katsu curry met krokante aubergine en zoete aardappel

Liever geen vlees? Die Japanse schnitzel kun je net zo goed vervangen door gefrituurde aubergine en zoete aardappel. Yes, we said it: dat is écht net zo goed als een traditionele katsu. De curry maakten we vooral van lekker veel kruiden. Een snelle salade erbij et voilà: vegans hoeven niets te missen.

Vega(n) katsu curry
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: vega(n) katsu curry met krokante aubergine & zoete aardappel

Groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette

Curry maak je vaak met kip, vis, tofu en/of kikkererwten. Onze versie met gehaktballetjes past weliswaar niet helemaal in dat rijtje, maar lekker dat ‘ie is! Hij is relatief vloeibaar, dus doet denken aan een goeie soep met ballen – maar dan met de toevoeging van een goeie dosis spice.

Groene curry met gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette

Indiase butter chicken curry

Na een Japans uitstapje komen we altijd weer terug bij de koningin der curry’s: India! En dan denk je natuurlijk het eerst aan een goeie butter chicken. Malse kip, lekker veel kruiden en wat crème fraîche voor extra romigheid: met dit recept kan het eigenlijk niet misgaan.

Butter chicken
Bron: De Wereld Thuis

> Naar het recept: Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes

Butter massala met paneer

Ook de butter chicken heeft een vega zusje: de butter massala. Daarin gebruiken we paneer, een ietwat zurige kaas die enorm veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Voor wat extra crunch garneer je de geurige curry met krokante cashews.

butter massala met paneer
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: Indiase rode curry (butter massala) met paneer

Saag paneer

Paneer vind je ook terug in saag paneer, een bekende Indiase curry op basis van spinazie en kaas. Simpel, maar o zo lekker! Wil je ‘m zelfs vegan maken? Culy’s Maaike maakte laatst een versie met tofu in plaats van kaas, die je dan eerst bakt met flink wat kurkuma. Ook heel fijn!

Saag Paneer
Bron: The Curry Guy Easy

> Naar het recept: Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)

Thaise rode curry met inktvis en pinda’s

Gele curry, rode of toch groene curry: de mogelijkheden zijn eindeloos in Thailand. Aan alle varianten wordt vaak citroengras toegevoegd, waardoor de curry’s een wat frisser tintje krijgen dan bijvoorbeeld Indiase varianten. Aan deze rode curry voegden we inktvis toe; dé manier om eens extra uit te pakken.

Thaise rode curry met inktvis
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: Thaise rode curry met inktvis en pinda’s

Pindakaascurry met bloemkool en kikkererwten

Koekjes, brownies, gebakken havermout… Pindakaas kun je overal doorheen roeren. En dat doen we dan ook! Maar wist je dat het goedje niet alleen lekker is in zoete recepten, maar ook in hartige? Dat bewijst deze pindakaascurry met bloemkool, taugé en rempejek (Indonesische pittige pindakoekjes).

Pindakaascurry van de pindakaaswinkel
Bron: De Pindakaaswinkel

> Naar het recept: Vegetarische pindakaascurry met bloemkool en kikkererwten van De Pindakaaswinkel

Indiase pompoencurry met karwijzaad

Ook deze warme pompoencurry blinkt vooral uit door z’n rijkheid aan kruiden – veel meer dan pompoen, kikkererwten en kokosmelk hoef je er dan niet meer aan toe te voegen. Lekker met rijst, maar ook heel goed met naan om erin te dippen! Maak een extra grote portie, zodat je een goede herfstige lunch overhoudt.

Indiase pompoencurry
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: Indiase pompoencurry met karwijzaad

Zalmcurry met noedels en kerstomaten

Geen zin om de afwas te doen vanavond (of zelfs maar de vaatwasser in te ruimen)? Dan moet je deze zalmcurry hebben, waarvoor je maar één pan vies hoeft te maken. Het recept is ook handig om restjes op te maken; in principe kun je er elke groente in gooien die je lekker vindt.

Curry met zalm en tomaat voor snelle recepten

> Naar het recept: Culy Homemade: zalmcurry met noedels en kerstomaten

Zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde

We doopten dit recept weliswaar tot ‘zomers’, maar eigenlijk kun je ‘m natuurlijk het hele jaar door eten. Daar is ‘ie in ieder geval lekker genoeg voor! Het geheim is tamarindepasta, dat een fris zuurtje aan het gerecht geeft. Da’s vooral lekker in combi met de frisse, knapperige mais. En o ja, hij is nog vega(n) ook.

zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar het recept: Culy Homemade: zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Get your spice on: dit zijn de 12 lekkerste recepten voor curry
Sluiten