Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 26 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Lang leve de vrijheid: een feestelijk weekmenu voor 29 april t/m 5 mei

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week vieren we alweer bijna 80 jaar de vrijheid in Nederland en dat vraagt natuurlijk ook om een feestelijk weekmenu!

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s.

Maandag

We beginnen deze feestweek met een recept waardoor we het gevoel krijgen dat we ons nog steeds in het weekend wanen. Deze kabeljauwburger met dikke frieten bezorgt je ook meteen je dagelijkse groentjes vanwege de koolsalade en staat binnen een halfuurtje op tafel. Zo vergeet je even helemaal dat het maandag is.

> Naar het recept: Kabeljauwburger met koolsalade en dikke frieten

Kabeljauwburger bakken
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Dinsdag

We hebben het al vaker gezegd en we blijven het zeggen: een traybake is de ideale doordeweekse maaltijd. Deze variant met zoete aardappel en halloumi is makkelijk, gezond én snel. Naast het snijden van de ingrediënten hoef je alleen maar een sausje te maken. En verder doet de oven al het werk voor je. Heerlijk, toch?

> Naar het recept: Vega traybake van zoete aardappel, halloumi en frisse yoghurtsaus

Traybake zoete aardappel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Woensdag

Eten uit een bowl geeft ons altijd een beetje een feestelijk gevoel. Of dat nou komt door al die vrolijke kleurtjes bij elkaar of door de insta-waardige presentatie: wij houden er van. Deze bowl met parelcouscous en pittige gehaktballetjes is binnen een mum van tijd klaar en zó smaakvol dat je waarschijnlijk meteen nog een portie wil.

> Naar het recept: Snelle parelcouscousbowl met pittige gehaktballetjes

parelcouscousbowl met pittge gehaktballetjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Donderdag

We kijken altijd uit naar het moment waarop we weer panzanella kunnen eten: dat voelt namelijk elk jaar weer als een feestelijk moment. We bedachten daarom een frisse lente panzanella met groene asperges, om van te genieten totdat de tomaten in de zomer op hun best zijn. Dat wordt smullen!

> Naar het recept: Salade met groene asperges (‘n frisse lente-panzanella!)

Lente panzanella (salade met groene asperges, ricotta en brood)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vrijdag

In een feestelijk weekmenu kan een pasta natuurlijk niet ontbreken. Deze rigatoni met pittige tomatensaus en spek heeft geen lange bereidingstijd maar moet wél even garen in de oven. Maar dat geeft jou de kans om alvast je leukste feestoutfit uit de kast te trekken. Het is tenslotte wel eindelijk weekend.

> Naar het recept: Rigatoni met pittige tomatensaus en spek (pasta Amatriciana)

Pasta amatriciana
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zaterdag

Zaterdag = burgerdag. Inmiddels zijn we bijna allemaal wel bekend met de smashburger, maar heb je deze smashburger ‘Indonesian Style’ ook al gezien? Gelakt met ketjap manis, afgemaakt met pindasaus en zoetzure komkommer. Loopt het water je al in de mond?

> Naar het recept: Smashburger-recept ‘Indonesian style’

Smashburger Indonesisch
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Zondag

Het is inmiddels bekend: 5 mei vier je met Vrijheidssoep. Dit jaar was de beurt aan Nick Toet om deze soep te bedenken. Dit resulteerde in een heerlijke tomatensoep met een Aziatische touch van miso, bosui en Koreaanse chilivlokken. Zoals Nick zelf zegt: “Laten we samen lekker vreten.”

> Naar het recept: Zo maak je de Vrijheidssoep van Nick Toet: tomatensoep met miso en bosui

Tomatensoep met miso Vrijheidssoep
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.