Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je Alison Roman moet leren kennen

Als je culinair schrijver bent voor The New York Times, je kookboeken bestsellers zijn, je viral ging met een recept (#thestew, zoek maar op), én je je eerste online vete met Chrissy Teigen hebt gehad, dan is het tijd om voorgesteld te worden aan een groter publiek. Wij leggen je uit waarom je Alison Roman moet leren kennen.

Wie is Alison Roman?

Alison Roman draait al een tijdje mee in de Amerikaanse food scene. Ze is officieel kok en werkte bijvoorbeeld voor Milk Bar in New York. Ze maakte daarna de transitie naar culinair schrijver en werd senior redacteur bij het magazine Bon Appétit (dat je ook kent van die geweldige kookvideo’s die we graag delen), later ging ze online aan de slag bij Buzzfeed Food.

Inmiddels kun je haar kennen als de vaste columnist van een kookrubriek in The New York Times en haar twee kookboeken, Dining In en Nothing Fancy. Het laatste werd een bestseller.

Gefeliciteerd, maar waarom moet ik haar kennen?

Het is de moeite waard om de recepten van Alison eens te checken, want die worden alom geprezen. Zo ontwikkelde ze een recept voor The Stew: een soort stoofpotje slash curry op basis van kokosmelk, kikkererwten en een lading kurkuma voor een verleidelijke goudgele kleur. Nadat iemand er de hashtag #thestew voor bedacht, ontplofte Instagram zowat van de foto’s van mensen die hun eigen #thestew brouwden.

Hetzelfde gebeurde met Alison’s recept voor chocolate chip shortbread cookies: een recept voor koekjes op basis van zoute boter waarvan Culy’s Nancy een hele trommel in haar eentje op kan eten. Die vindt u overigens onder de hashtag #thecookie.

Nieuwe generatie foodies

Het is duidelijk: Alison’s ster is rijzende. Vooral ook omdat ze een publiek van millennials zou aanspreken met haar kookkunsten. Alison Roman is de culinaire stem van een nieuwe generatie foodies. Een generatie die geen zin heeft om à la hun ouders stijve etentjes te organiseren. Alison spreekt dan ook niet van ‘het organiseren van een etentje’; zij noemt het ‘gewoon mensen over de vloer hebben’.

De gerechten die ze dan kookt zijn van een fijne nonchalance. Ze imponeren vanwege gebruik van net even anders-dan-anders ingrediënten (sumak, kurkuma, guanciale) en smaakcombinaties, maar er is een relaxte laagdrempeligheid. En dat dat alles in een leuke verpakking zit, helpt natuurlijk ook mee. Alison’s kledingstijl en immer aanwezige rode nagellak spreken een jonge, vrouwelijke doelgroep aan.

Nagellak

De inmiddels aardig bekende Amerikaanse tv-kok Samin Nosrat refereerde zelfs eens in een interview aan de nagellak van Alison, als symbool voor de manier waarop vrouwen het glazen plafond in de culinaire wereld doorbreken.

Samin: “Vroeger was het ondenkbaar dat je als kok nagellak droeg in de keuken, je wilde serieus genomen worden door mannen en vrouwen. Voor mij zeggen de nagels van Alison Roman: ‘Ik daag je uit om me niet serieus te nemen. Kijk! Ik kan een serieuze kok zijn in een door mannen gedomineerde wereld en ik durf gewoon mijn eigen, vrouwelijke zelf te zijn’.”

Oeps…

Naast aanstichtster zijn van catchy hashtags en glazen plafonds breken met haar nagellak, dartelt La Roman ook nog rond in de populaire kookvideo’s van werkgever The New York Times. Zucht: is er dan ook iets wat ze níét kan?

Nou, misschien: onlangs raakte Alison in opspraak omdat ze in een interview stevige uitspraken deed over haar mede-influencers Chrissy Teigen en Marie Kondo. Alison reageerde daarin kritisch op de manier waarop de dames geld verdienen, onder andere door het opzetten van een eigen productlijn.

Dat kwam haar duur te staan: niet alleen uitten de fans van Teigen en Kondo hun ongenoegen: ook Chrissy – notabene naar eigen zeggen fan van Alison – wijdde er een serie tweets aan en zei erg teleurgesteld te zijn. The New York Times heeft haar nu tijdelijk met verlof gestuurd. Hopelijk voor niet al te lang: wij kunnen wel weer een lekker viraal recept gebruiken namelijk.

Meer beroemde foodies:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.