Redactie
Redactie Inspiratie 6 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Goddelijke crispy tonkatsu (gefrituurde varkenskoteletjes)

Sushi staat bekend als hét eten van de Japanse keuken, maar ook crispy tonkatsu is een must om een keer te proberen.

Tonkatsu is een Japans gerecht ontstaan door invloeden uit het Westen, en bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkenskoteletjes. Het krokante vlees wordt vervolgens in reepjes gesneden, waarna je het kunt dippen in een heerlijke saus.

Erbij komt meestal een salade van dun gesneden witte kool, de speciale tonkatsu-saus op basis van Worcestireshire en soms nog Japanse mosterd. Yum!

Variaties

Hoewel de traditionele tonkatsu wordt gemaakt van sappige varkenskoteletjes (ton is Japans voor varken en katsu betekent kotelet), kun je er veel kanten mee op.

Denk bijvoorbeeld aan de immens populaire chicken katsu (met malse kippendijen), menchi-katsu (gekruid gehakt) en gyü katsu (rundvlees). Daarnaast is er ook kushi-katsu: op spiesjes geregen gepaneerd vlees wat uiteraard ook wordt gefrituurd.

Maar dat is nog niet het enige. Je komt de gefrituurde koteletjes ook tegen op een rice bowl (katsudon), met curry en rijst of zelfs ín een broodje (katsu-sando)!

kushi-katsu

Zelf maken

Voor het maken van tonkatsu heb je eigenlijk amper wat nodig. Het belangrijkst is de kwaliteit van het vlees en dat de buitenkant lekker crispy wordt. Gebruik dus schoon frituurvet en zorg dat het vet goed heet is (zo’n 180 graden) als je het vlees erin legt.

Sla eerst het vlees plat tussen twee stukjes keukenpapier en kruid met peper en zout. Bedek met een laagje bloem, wentel door een los geklutst ei en bedek tot slot met een laagje panko.

Laat de koteletjes voorzichtig in het hete frituurvet zakken (of bak ze in een koekenpan) en na een paar minuten zijn ze ready to rumble. Snijd het vlees in reepjes van ongeveer twee centimeter breed en serveer met een saus van onder andere ketchup, Worcestershire- en sojasaus, dun gesneden witte kool en een beetje rijst.

Tuna katsu

Ook lekker: katsu van tonijn! De jongens van YouTube-kanaal SORTED Food maakten onlangs een heerlijk recept, zie onderstaande video.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.