Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 14 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zelf naanbrood bakken (een handig en snel basisrecept)

Naanbrood: dat zeg je eigenlijk niet. Naan betekent immers brood. Dus naanbrood, da’s een beetje dubbelop. En toch snappen we dat het erin sluipt, want zodra je dit goddelijke brood voor je neus krijgt, bestreken met knoflookboter en bestrooid met verse koriander, vergeet je alles. Daarbij: zelf naanbrood bakken – zeker met dit basisrecept – is ook nog eens heel makkelijk. Let maar op.

Zelf naanbrood bakken, waarom zou je? Er zijn een paar redenen voor. Allereerst: versgebakken naan verslaat de voorverpakte versie uit de supermarkt met twee vingers in zijn neus (als naan een neus had).

Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om het te maken, vooral het gedeelte waarbij je het bakt in de pan en er luchtbellen ontstaan. Dan voel je je een knappe jongen.

Nog een reden: met dit basisrecept voor naan(brood) bak je in één keer 8 broden. En het is ook nog eens verschrikkelijk simpel. Dus wat let je? Gewoon een keer proberen.

Heerlijk: 6 x lekkere ideeën met naanbrood

zelf naanbrood bakken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Naanbrood basisrecept

  1. Meng in een kom het gist, suiker en water tot het gist is opgelost. Laat eventjes staan, totdat er belletjes ontstaan.
  2. Roer daarna de olijfolie, yoghurt en het ei door het gistmengsel.
  3. Pak er een grote kom bij en doe daarin 128 gram bloem met het zout. Meng even door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de bloem en meng met een lepel.
  4. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrechtblad.
  5. Nu ga je het steeds een beetje extra bloem toevoegen, terwijl je het deeg kneedt: zo’n 3 minuten lang. Het zou kunnen dat je niet alle bloem opgebruikt. Wees liever spaarzaam: je wil een glad deeg dat niet plakt, maar als je teveel bloem in één keer toevoegt, heb je kans dat het deeg te taai wordt. Beetje bij beetje dus. Wij hebben trouwens voor dit recept wél alle bloem opgebruikt, just so you know.
  6. Maak een bol van het deeg, leg het terug in de kom en dek het af met huishoudfolie. Zet het op een warme plek en laat 1 uur lang rijzen.
  7. Verdeel het deeg daarna in 8 stukken. Bestuif je aanrechtblad weer met bloem en rol elk stukje deeg met een deegroller uit tot een naanbrood.
  8. Verhit een koekenpan met een dikke bodem op medium vuur. Een gietijzeren exemplaar werkt fantastisch, maar je kunt ook een andere koekenpan gebruiken.
  9. Bak de broden één voor één aan beide kanten in de hete pan. Zodra er luchtbellen ontstaan, kun je de naan omdraaien.
  10. Bestrijk het naanbrood voor het serveren met wat gesmolten knoflookboter en bestrooi met fijngehakte koriander of peterselie.
naan bakken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer brood maken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.