Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 4 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Trend: orzo is back (maar wat is het eigenlijk?)

Jamie Oliver heeft er een ‘elegant recept’ mee in zijn laatste kookboek, Molly Baz maakt er gretig gebruik van en zowel in de Griekse, Italiaanse als Arabische keuken is het alomtegenwoordig: orzo. Het ziet ernaar uit dat deze pastasoort in de vorm van rijst weer helemaal trendy is. Maar wat is orzo eigenlijk, waar kun je het allemaal voor gebruiken en wat zijn de beste combinaties?

Orzo betekent in het Italiaans letterlijk ‘gerst’ en wanneer je op zoek gaat naar de pastasoort kom je er al snel achter dat het product in zowel de Italiaanse als Griekse, Turkse en Arabische keuken veel gebruikt wordt. Daar kom je het ook tegen onder de namen kritharaki, manestra, rosa marina en riso.

Wat is orzo?

In Italië wordt orzo traditioneel geserveerd in soepen, vaak bij bruiloften. Orzo met tomaat, feta en citroen is dan weer een klassieke Griekse combinatie en in de Arabische keuken wordt couscous regelmatig vervangen door de pastasoort bij stoofpotten en tajines.

Maar daarnaast is orzo vooral een handig uitgangspunt dat zich leent voor uiteenlopende creatieve gerechten. Geen wonder dat ‘t weer steeds vaker opduikt in een hedendaagse keuken die zich niet beperkt tot het smakenpallet van één land.

kippensoep met orzo en citroen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Van orzotto tot kippensoep

Kijk bijvoorbeeld niet vreemd op als je ‘n keer orzotto op de menukaart aantreft: da’s dus risotto gemaakt met orzo. TheKitchn heeft bijvoorbeeld een tamelijk briljant recept voor Carbonara Orzotto, maar ook deze orzo al limone (een zinspeling op de klassieke spaghetti al limone) van Molly Baz wordt in feite risottogewijs bereid.

Daarnaast is orzo natuurlijk ook een dankbare basis voor salades. Dat begrijpt ook Jamie Oliver, die voor Samen Eten, zijn laatste nieuwe kookboek, een killercombinatie bedacht met kerstomaatjes, harissa, tuinbonen en veel verse kruiden. In dit filmpje demonstreert hij dat nog eens voor de camera: bij het kijken ervan loopt het water je spontaan in de mond. Ook Jeroen Meus heeft een fris, hedendaags gerecht met orzo, koolrabi en rode poon.

En onze eigen favoriete combinaties? Voor de herfst is dat ongetwijfeld deze orzosalade met geroosterde pompoen, courgette en feta. Een andere favoriet van de redactie is dit kleurrijke gerecht met merguez, olijf, pistache en harissayoghurt. En ‘t even niet meezit, dan monteren we onszelf op met deze kippensoep met orzo, citroen en dragon. Doe vooral hetzelfde!

Orzo vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten. Speur ernaar bij de pasta.

Orzo met merguez en olijf
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.