Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Nick Toet: “Ik gooi bijna op alles een lekkere hatsas – Haags voor hotsauce – als het maar smaak heeft en pittig is”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Nick Toet.

Als je Nick Toet niet kent van zijn razendpopulaire YouTube-kanaal EtenmetNick dan heb je ‘m misschien wel voorbij zien komen als presentator van een van de leukste tv-programma’s op de Nederlandse televisie: Taarten van Babel.

Nick kookt met passie – én met veel Haagse flair – gerechten zonder moeilijkdoenerij en waarbij lekker altijd het codewoord is. Van risotto met kreeft tot aan frikandellen en van Indische risolles tot aan Lahmacun (wat we in de volksmond Turkse pizza noemen).

Datzelfde principe paste hij ook weer toe op zijn recept voor de Vrijheidssoep van 2024, die op op 5 mei door iedereen kan worden gemaakt en gegeten (doe ook mee!). Voor ons een mooi haakje om Nick te vragen naar zijn eetvoorkeuren!

Zo maak je de Vrijheidssoep van Nick Toet: tomatensoep met miso en bosui

Vrijheidssoep 2024 door Nick Toet
Nationaal Comité 4 en 5 mei

5 vragen aan Nick Toet

1. Wat is je grootse kookergernis?

Nick: “Mijn grootste ergernis is of heeeeeeel veel uien schoonmaken en snijden voor een Franse uiensoep of heeeeel veel knoflook schoonmaken en hakken, ik heb namelijk veel te grote handen voor 1 knoflookteentje.”

2. Met wie zou je dolgraag willen samenwerken en waarom?

Anthony Bourdain maar dat kan helaas niet meer want: overleden. Een heerlijke vent die alles zei wat hij dacht en dan vooral over eten. At bijna alles wat los en vast zat en had zoveel liefde voor eten en respect voor waar het vandaan kwam.

En als ik iemand zou moeten kiezen die nog leeft, zou ik gaan voor Matty Matheson; twee bonkige jongens in een veel te kleine keuken, dat zou heerlijk zijn.”

Één van onze favoriete culinaire helden: Matty Matheson

3. Welk gerecht of producten zouden meer mensen moeten kennen volgens jou?

“Ik denk dat de Mexicaanse keuken heel erg onderschat wordt, het is zoveel meer dan alleen taco’s en burritto’s. Diepe en complexe smaken en peppers, heel veel gedroogde peppers.

Chipotle, ancho, arbol en guajillo peppers om er maar een paar te noemen, moet je gewoon een keer proberen. Kom uit je comfortzone en doe er iets mee.”

4. Wat is je gekste eetgewoonte?

“Tja, wat is gek? Ik gooi bijna op alles of crispy chili-olie, srirachasaus of een lekker hatsas – Haags voor hotsauce – als het maar smaak heeft en pittig is.

Hagelslag met pindakaas is ook te gek of een “broodje Snickers”: chocopasta met pindakaas.”

5. Je maakt dit jaar de officiële -superlekkere – Vrijheidssoep, maar zeg eens eerlijk: wanneer liep het bij jou in de soep?

“Ahw, lief van je dat je de soep superlekker vindt, maar de grootste kookblunder, phoe. Ik heb er wel meer dan één gehad maar een top drie zou zijn:

  • Op nummer drie: Hand verbrand aan een gastronoombak die naast het fornuis – en dus vuur – stond. De bak was zo heet geworden dat m’n hand er bijna aan bleef plakken.
  • Op nummer twee: Toen ik nog in de horeca werkte en in de koeling meerdere emmers met pannenkoekbeslag stonden. Toen moest ik een pannenkoek bakken, had ik per ongeluk in plaats van een emmer beslag een emmer dressing gepakt en toen ik het aan het bakken was vroeg ik mezelf af waarom het zo lang duurde voordat het beslag ging bakken.
  • En op nummer één: terwijl ik een filmpje van EtenmetNick aan het opnemen was, viel ik achterover van de kruk waar ik normaal op zit, terwijl er een hele hete wok met olie op stond.

Zo kan ik nog wel een lijstje door blijven maken, maar laten we het lekker zo houden.”

Meer interviews met culi-helden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.