Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 21 dec 2021
Leestijd: 6 minuten

Dit eet de Culy-redactie zélf met Kerst!

De Culy-redactie is al weken bezig met de voorbereidingen voor Kerst: recepten bedenken, uren in de keuken staan en sfeervolle foto’s maken. Maar wat eten we zélf eigenlijk met Kerst? Vandaag geven we ons kerstmenu prijs – met hopelijk een flinke dosis inspiratie voor jou.

Van smaakvolle hoofdgerechten met vlees tot een heel vegan kerstmenu met groenten in de hoofdrol: alles komt voorbij.

Het kerstmenu van Culy’s Nancy

“Sinds ik dit jaar heb ontdekt hoe ik net zulke lekkere gebrande amandelen als op de kerstmarkt kan maken, krijgt iedereen in mijn omgeving een potje met die dingen. Het lekkerst vind ik ze met de speculaaskruiden van Jonnie Boer, maar ik maak ze op verzoek ook in andere smaken.”

Voorgerecht

“Omdat ik het hele jaar door heel veel recepten in opdracht maak, is Kerst voor mij de vrijbrief om me helemaal te buiten gegaan met de recepten die ik altijd nog heb willen maken. Helemaal fijn vind ik het als ik dan eens een keertje níét zelf een recept hoef te bedenken, maar iets mag overnemen van een chef of uit een kookboek.

Zo ben ik vastbesloten om dit jaar de befaamde tomatentartaar van Triptyque te maken. Alleen nog even uitzoeken hoe ik zelf eieren moet pasteuriseren. En misschien kan ik daar dan gelijk een Culy-artikel van maken… kijk, daar ga ik al.”

Hoofdgerecht

“Er zijn bepaalde groentesoorten waar ik een hartstochtelijke liefdesrelatie mee heb, waaronder de aardpeer (onder dat ruwe uiterlijk gaat een knappe prins schuil), de pastinaak (heerlijk anijsachtig) en de venkel (idem, ik overweeg zelfs een venkel-tattoo). Dikke kans dus dat ik daar een lekker hoofdgerecht mee in elkaar ga draaien deze kerst. Mijn pijlen zijn nu gericht op gekonfijte venkel met gochujang maar ook pastinaak met Mexicaanse mole blijft door mijn hoofd spoken.

Ik vind toffe dingen doen met groenten en daar een hoofdgerecht mee maken namelijk echte keukenkunst. Uitdagender dan een luxe stuk vlees of vis op tafel zetten en dus ook leuker en meer rewarding.”

Nagerecht

“Ik ben geen toetjesmens; mij maak je blij met een koffietje als afsluiter. Maar daar moet dan wel iets lekkers bij. Omdat ik uit een Indische familie kom is er meestal wel iets van spekkoek of anders Indisch zoets, zoals de spekkoekcake van Toko Lo. Mijn moeder en ik gaan daarnaast prat op typisch Franse lekkernijen als canelés of madeleines, dus die liggen vaak wel op een etagère te pronken (meestal zelfgemaakt).

Ik kan ook altijd heel tevreden over mijn buik wrijven na een digestief, zoals een lekker glaasje amaro. Alcohol drinken en dat dat dan ook nog eens de spijsvertering een boost geeft: een prachtuitvinding, als je ‘t mij vraagt.”

kalkoen met cranberry en bruine boter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het kerstmenu van Culy’s Winnie

Voorgerecht

“Na een reeks hapjes is het tijd voor een voorgerecht. De helft van de familie heeft dan eigenlijk al geen honger meer, want die maakten ‘de hapjesfout’ – een inmiddels ingeburgerde term in de familie.”

“Sowieso beginnen we ieder jaar met soep, vaak eentje die wel wat wegheeft van deze pompoensoep met steranijs van Culy. Of een klassieke zalmtartaar, soms met avocado en appel. Of allebei! Kerst is niet de gelegenheid om zuinig te zijn met eten, al zijn we dat sowieso nooit in onze familie. We kijken er trouwens wél streng op toe dat er geen restjes verloren gaan.”

Hoofdgerecht

“Met een grote familie bestaande uit verschillende soorten eters komen er meestal twee hoofdgerechten op tafel: een variant met vlees en een vega variant met veel groenten. De gebakken aardappeltjes als bijgerecht verbinden die twee met elkaar.”

“Wat er dan zoal op tafel komt? Dat verschilt ieder jaar: van een ovenschotel met gehaktballen en tomaat tot vegetarische baklava of – klassieker dan klassiek – kalkoen.”

Nagerecht

“Er zijn nog zekerheden in het leven en de ijstaart met Kerst in mijn familie is er daar één van. Toegegeven: meestal kopen we die kant- en klaar (nogmaals: gróte familie – en het moet ook wel praktisch blijven, hè?), maar eigenlijk zou je ‘m even goed zelf kunnen maken. Met ons recept voor zelfgemaakte Viennetta, bijvoorbeeld.”

Gougères van Alain Caron
Bron: De bijbel van de Franse keuken

Het kerstmenu van Culy’s Auke

“Goddelijk lekker brood vooraf, altijd. Met geklopte boter bijvoorbeeld, waar ik miso, of ansjovis, dille en citroenschil aan toevoeg. Of gevuld met kruiden, dat kan ook. Mijn favoriete broden? De pain gris van Keppler in Amsterdam-Noord of eentje van Gebroeders Niemeijer. Graag met een Lillet Blanc of een Poiré erbij.”

Voorgerecht

“Door naar meer koolhydraten, want eigenlijk grijp ik elke gelegenheid aan om een lading gougères de oven in te schuiven. Dus ook met Kerst! Sowieso word ik erg blij van Franse voorgerechten met Kerst. Of eigenlijk überhaupt. Kippenleverparfait, paté-en-croûte, escargots… Ik kan nog uren doorgaan. Maar we beginnen even met de gougères, die je maakt met dit recept.”

“De Franse kaassoesjes zijn makkelijk om te maken en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die er niet gelukkig van wordt. Hetzelfde geldt voor oeufs mayo. Het liefst in grote getalen, zodat ik de dag erna meteen ontbijt heb. De eerste flessen wijn van Vleck mogen trouwens ook open voor bij het voorgerecht.”

Hoofdgerecht

“Aangezien werkelijk alles lekker is met boter, is de kans groot dat er ook in het hoofdgerecht een hoop van terug te vinden is. Zoals bij deze romanesco met beurre noisette of deze gepofte knolselderij. Ik zit ook al een paar jaar met m’n hoofd bij gefrituurde kappertjes, dus die komen hoogstwaarschijnlijk ook even om de hoek kijken.”

Nagerecht

“Mag ik er ook nog een kaasplank tussen schuiven? Bij dezen. Van Kef, met een hoop roodflora. Daarna vind ik ’t eigenlijk het lekkerst om af te sluiten met koffie en een canelé – of een espresso martini en vijf canelés. Ik maak ze zelf als ik tijd heb, maar bij gebrek aan tijd koop ik de lekkerste bij Holtkamp, Le Fournil of AO bar in Amsterdam.”

Biet wellington vegetarisch hoofdgerecht kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het vegan kerstmenu van Culy’s Maaike

“Geen varkenshaas of porchetta voor mij: mijn kerstmenu wordt volledig vegan. Oftewel: groenten in de hoofdrol! En daar kun je fantastische dingen mee.”

Voorgerecht

“Vaak kies ik voor twee kleine voorgerechtjes: een soep en een salade. Deze vegan pastinaaksoep is bijvoorbeeld fantastisch. Sowieso ben ik fan van alles met pastinaak! Lekker aards en een beetje zoet. De salade maak ik graag een beetje Oosters, met gegrilde aubergine, een tahindressing en granaatappelpitjes.”

Hoofdgerecht

“Ik vind het fantastisch om mijn familie versteld te laten staan met vegan varianten op traditionele gerechten voor Kerst. In plaats van een beef wellington maak ik bijvoorbeeld graag een biet wellington of een mushroom wellington. Enorm lekker! Een gevulde pompoen doet het ook altijd goed, bijvoorbeeld deze met rode uienchutney en verse vijgen.”

“Als bijgerecht zijn er natúúrlijk stoofpeertjes – mijn vaders bijdrage aan het kerstmenu – en aardappeltjes uit de oven. Ook gegrilde groenten, zoals pastinaak en venkel, doen het altijd goed. Als ultiem snel bijgerecht schuif ik graag sperziebonen in de oven met wat knoflook en citroensap. Net groentefrietjes!”

Nagerecht

“Na het voor- en hoofdgerecht zitten de meeste mensen al zó vol, dat er nauwelijks een toetje bij past. Maar een kerstmenu zonder toetje is natuurlijk ook niks. Een snelle crumble met een bolletje plantaardig ijs doet het altijd goed, en daar kun je zo veel (of weinig) van opscheppen als je zelf wilt. Ook ben ik fan van trifles: weinig moeite, groot effect.”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.