Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: semifreddo met Nutella en hazelnoten (zelfgemaakte Viennetta!)

Semifreddo met Nutella? Ja hoor, komt u maar door. Toen wij Donal Skehan aan de slag zagen gaan met deze makkelijke manier van ijs maken (semifreddo betekent letterlijk ‘halfbevroren’) waren we verkocht. Zet deze showpony op tafel na een etentje met vrienden en je bent de held van de avond.

Eigenlijk zou je deze ijstaart ook een beetje kunnen zien als een zelfgemaakte Viennetta. Je weet wel: die klassieker die na het gourmetten steevast op tafel komt.

Lekker aan deze semifreddo: de Nutella gaat niet alleen óver de semifreddo heen, maar zit er ook in swirls doorheen. Superlekker! In plaats van Nutella kun je natuurlijk ook gesmolten melk- of pure chocolade gebruiken.

Tip: het is het handigst om de semifreddo een dag van tevoren te maken: hij moet namelijk zes uur in de vriezer. Je hebt voor dit recept een langwerpig cakeblik van 1,5 liter nodig.

semifreddo met Nutella kerstgerechten om in te vriezen
Nancy van Batenburg voor Culy

Semifreddo met Nutella maken

Bekleed de cakevorm met een dubbele laag plasticfolie.

Schep 100 gram Nutella in een hittebestendig glaasje en zet die in een groter schaaltje, gevuld met kokend water, op het aanrecht. Zo zorg je ervoor dat de Nutella mooi vloeibaar wordt. Kijk wel uit dat er geen water in je chocopasta terechtkomt; chocolade en water zijn vijanden.

Nu ga je de suiker, de eidooiers en het ei au bain marie opkloppen tot een soort custard. Doe ze in een hittebestendige kom en zet die bovenop een pan met heel zacht kokend water. Klop het mengsel 8 minuten met een handmixer tot het mengsel dikker en lichter van kleur is. Je kunt dit ook met een staafmixer of een losse garde doen (neem dan wel je spierballen mee).

Klop in een andere kom de slagroom net niet stijf met een mixer of garde. Spatel het eimengsel hier voorzichtig doorheen totdat het volledig is opgenomen.

Giet de helft van het mengsel in de cakevorm. Leg de vloeibare Nutella in het midden van het mengsel en dek af met de andere helft. Trek met behulp van een lepeltje of mes Nutella-swirls. Dek af met een stuk plasticfolie en zet zes uur in de vriezer.

Klaar om te serveren? Haal de semifreddo uit de vriezer, verwijder de bovenste laag folie en stort de semifreddo voorzichtig op een bord of schaal. Verwijder dan de rest van het plasticfolie.

Maak het laatste restje Nutella weer mooi vloeibaar volgens de eerdere methode (of gebruik gesmolten chocolade) en giet ‘m met behulp van een lepel over de semifreddo. Maak af met wat hazelnootjes.

semifreddo met Nutella
Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.