Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 29 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Indische spekkoekcake van Toko Lo

Wat een héérlijk boek is Toko Lo toch geworden! Met Indische roots en een opleiding als banketbakker vond Lola van Ruler dat het tijd was voor een kookboek waarin ze handgeschreven familierecepten vertaalt voor het grotere publiek. Van pandanflensjes tot Indische aardappelkroketjes en deze spekkoekcake: Lola’s baksels zijn een mix van retroklassiekers met een vleugje eigenzinnigheid. Wij willen het allemaal.

Lola van Ruler kun je kennen van haar fantastische Indische bakkerij, eveneens Toko Lo genaamd. Daar verkoopt ze Indische koekjes en andere lekkernijen die ontzettend geliefd zijn bij een groot publiek. Spring je binnen bij Toko Lo, dan is de kans groot dat je Lola al fluitend in de keuken aantreft. Lola’s liefde voor bakken is onuitputtelijk en die liefde geeft ze graag door met haar kookboek.

Lola over het gerecht

Lola: “Als ik hier zou schrijven dat mijn oma deze cake maakte als er onverwacht bezoek kwam, dan zou ik liegen. Er kwam altijd bezoek, maar dat was altijd onaangekondigd. Deze spekkoekcake maakte ze als ze al de hele dag in de keuken had gestaan en toch nog ‘even snel’ iets wilde bakken.”

spekkoekcake uit Toko Lo
Bron: Mitchell van Voorbergen

Zo maak je de spekkoekcake

1. Verwarm de oven voor op 175 °C.

2. Klop met de hand- of standmixer de boter met de basterdsuiker en de poedersuiker luchtig. Voeg geleidelijk de eieren toe en meng goed. Spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en de melk erdoor.

3. Schenk een kwart van het beslag in een andere kom en breng het op smaak met de spekkoek- specerijen.

4. Verdeel 3 eetlepels specerijenbeslag over de bodem van de cakevorm. Schenk er een derde deel naturel beslag op. Herhaal nog twee keer om zo een gemarmerd effect te krijgen.

5. Bak de cake 50 minuten in het midden van de oven. Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Zit er geen cakebeslag aan, dan is de cake gaar. Neem uit de oven en laat 30 minuten afkoelen in de vorm. Los de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op het taartrooster.

Toko Lo cover

Toko Lo (Carrera Uitgevers) van Lola van Ruler is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.