Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 30 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over gochujang: Koreaanse chilipasta

Steeds vaker zien we gochujang opduiken in recepten. Misschien heb je zelf ook wel vol verwondering naar de bakjes met dit Koreaanse ingrediënt staan kijken bij je toko. Het is inmiddels zelfs te koop in sommige supermarkten.

Maar wat is gochujang nou eigenlijk? Het is een Koreaanse chilipasta, gemaakt van rode pepers, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Je spreekt het uit als goo-sjoe-djeng, waarbij de eerste letter een ‘harde g’ is. Je koopt het in een bakje of fles die je na opening gekoeld moet bewaren.

Hoe smaakt het?

Gochujang heeft een fijne, zoetige pittigheid. Het is milder dan sriracha of sambal. Dat komt waarschijnlijk door de kleefrijst, die het goedje wat zoeter maakt, maar soms wordt er ook nog suiker aan toegevoegd. En hij staat bol van de umami!

Koken met gochujang

De Koreaanse chilipasta is verrassend veelzijdig. Gelukkig maar, want die bak moet natuurlijk wél leeg!

Het bekendste recept met gochujang is fried chicken. Chef Gizzi Erskine heeft een waanzinnig recept voor gefrituurde kip met een kleverige Koreaanse saus die je echt een keertje moet proberen:

Zowel lekker bij vlees, garnalen en groente

De chilipasta is ook lekker in marinades voor spareribs, buikspek (yum!), tofu, garnalen of rundvlees en wordt daarom ook wel gebruikt in bulgogi. En probeer het eens op je veggies: als marinade voor bloemkool, broccoli of pompoen, die je grilt in de oven. Gochujang komt ook vaak voor in kimchi.

Bibimbap met gochujang

Bibimbap en Koreaanse taco’s

De makkelijkste manieren om gochujang te gebruiken? Roer een stevige lepel door je bibimbap. Of mix met wat mayonaise, voor een lekkere pittige dipsaus. Bijvoorbeeld bij radijsjes of als dressing over je (Koreaanse) taco’s. Zo komt die bak écht wel op…

Meer uit de Koreaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.